Last news in Fakti

18 Септември, 2021 12:03 1 935 3

Георги Господинов с нова престижна номинация

  • георги господинов-
  • писател-
  • роман-
  • номинация-
  • литература

Писателят е номиниран за най-престижната литературна награда

Георги Господинов с нова престижна номинация - 1
Снимка: БГНЕС

Българският писател Георги Господинов е номиниран за най-престижната литературна награда в Италия „Премио Стрега Еуропео“. Романът му „Времеубежище“ е сред петте финалисти в европейското издание на отличието за преводни книги, предава Епицентър.

Господинов ще се състезава с автори като румънската легенда Ана Бландиана и носителя на „Гонкур“ Ерве Льо Телие.

„Времеубежище“ на Георги Господинов излезе през юни в Италия от издателство „Воланд“ и в превод на Джузепе Дел Агата. Наскоро рецензия във вестник „Ла Република“ определи българския писател като „Пруст, идващ от Изток“.

Наградата „Стрега“ ще бъде връчена на церемония на 17 октомври в Торино като финален акцент от международния панаир на книгата. Преди това петимата писатели от България, Франция, Румъния, Испания и Германия ще представят номинираните си романи в Рим на Капитолийския хълм.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    3 2 Отговор
    Тоя улав продавач на Хартия, защо го приемате като автор или писател? Щото е на светлинни години от това. И да, прочетох му жашките умотворения, всички. Поне се посмях.

    Коментиран от #2

  • 2 завист

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Научете се и Вие така да пишете.... Засега само можете да мразите
  • 3 Гошка

    1 1 Отговор
    Браво, Гошко! Само спри да пиеш!