21 Септември, 2021 10:16 1 868 3

"Земя на таланти" цели да популяризира българската музика

  • земя на таланти-
  • проект-
  • съвместен проект-
  • бнр-
  • музикаутор

В "Земя на таланти" си партнират БНР и Музикаутор

На 20 септември стартира „Земя на таланти“ – съвместна кампания на Музикаутор и Българското национално радио за насърчаване и популяризиране на българското музикално творчество чрез подкрепените проекти по Културния фонд на Музикаутор. Това съобщиха в интервю за предаването „12+3“ на БНР и.д. генерален директор на радиото Милен Митев и председателят на Управителния съвет на Музикаутор Ясен Козев.

„Виждаме, че се създават много нови произведения, които са прекрасни, но тяхната сцена е ограничена. Техният ефир е ограничен“, разказа Ясен Козев по повод мотивацията на Музикаутор за реализацията на проекта. Той информира, че от 2014 година досега Музикаутор е подкрепил с близо 1,7 милиона лева над 500 проекта на български автори, които включват произведения във всички жанрове и в най-разнообразни форми на музикалното изкуство. Ясен Козев отбеляза, че за да достигне тази музика до аудиторията, естествен партньор е Българското национално радио.

„Като обществено радио ние решихме, че това е една прекрасна инициатива, тъй като създаването, разпространението, популяризирането и съхраняването на българската музика е част от обществената мисия на БНР“, каза Милен Митев. Той подчерта, че рубриката „Земя на таланти“ ще се излъчва в 44 предавания във всички ефирни програми на БНР. Милен Митев информира, че в процеса по подготовка и реализация участва екипът на Музикаутор, програмна дирекция и музикалните редактори, което говори за мащаба на проекта.

В рамките на рубриката ще бъдат излъчвани поп и рок музика, класика и фолклор, създадени от български автори, както и интервюта с тях, в които споделят своето вдъхновение и мотивация. Всички материали „Земя на таланти“, както и интервютата с авторите, ще бъдат публикувани в специално създадената за кампанията интернет страница.

Насладете се на богатството на българската музика, сътворена от таланта на нашата родна земя, всеки ден по:

Програма „Хоризонт“: „Бъди какъвто си“, „Пулсиращи ноти“, „12+3“, „Алегро виваче“, „На бис“, „Закуска на тревата“, „Имат ли песните спиране“, „Двуглас“ и „Рано в Неделя“

Програма „Христо Ботев“: „Трезор“, „Жълтата подводница“, „Метроном“ и „Жива вода“

Радио Благоевград: „Евротоп“, „Днес“, „Магията на музиката“ и „Неделен мегдан“

Радио Бургас: „Живея в град невероятен” и „Странджа пее”

Радио Варна: „Джем сешън“, „Улица Събота“, „Може би „Да“, „Студио Класика“, „Фестивалите“, „Съботна трапеза“ и „Срещи в 7/8-ми“

Радио Видин: „Музикални посоки“, „Свободна зона“, „Музикална зона“ и „Класик час“

Радио Кърджали: „Дискотека“, „Хоризонти“ и „Полет над Родопите“

Радио Пловдив: „МР3 формат“, „Радио Пловдив класик“ и „От дума на дума“

Радио София: „Моята друга музика“, „Чуй света“ и „Радиокафе“

Радио Стара Загора: „БГ зоната“, „Класика за всички“ и „От извор се песен лее“

Радио Шумен: „Фулмакс“ и „Оттука започва денят“


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    2 0 Отговор
    Кой слуша БНР май никой освен ,бабите и дядовците . Иначе интересна идея .
  • 2 Гост

    2 0 Отговор
    Българска музика днес:
    Криско, Тита, Дара, Гери-Никол, Сузанита, Преслава, Галена, Азис и Фики.
    А какви песни имахме, някога.....

    Коментиран от #3

  • 3 копи пейст

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    В съседните на България страни – Турция, Гърция, Сърбия, Македония бяха създадени съвременни музикални стилове, основани на фолклора на съответните народи. От този вид е съвременната попмузика в Гърция – “елиники травуда”, за чийто баща с основание може да се приеме големия гръцки композитор Микис Теодоракис. Като следствие от безкрайно убитото национално самочувствие, от дълго време в България само се копират чужди музикални форми. В резултат на това ние се обогатихме с нови музикални жанрове от вида “стара градска музика”, която копира музика от Чехия, Украйна, Германия, Франция и др.; “естрадна и забавна музика” основана на копия от Италия, Англия и САЩ и напоследък “чалга”, основана главно на цигански, турски и гръцки напеви и съпровод. Истинското музикално наследство на българите обаче тъне в забрава и постепенно изчезва. От това губят не само българите, от това губи Европа и света, защото културното разнообразие се унищожава.