Last news in Fakti

24 Септември, 2021 12:31 6 560 5

Откриха безценна находка при Русокастро

  • русокастро-
  • находка-
  • византия

Проучванията и в трите посоки в Русокастро– византийска, източна и западна, продължават

Откриха безценна находка при Русокастро - 1
Кадър БНТ

При проучването на водохранилището на замъка в средновековния град Русокастро е открита изключително ценна находка. Тя представлява необикновено красив, художествено изработен керамичен съд, чиято украса е изпълнена в техниката „сграфито", съобщи БНТ.

Върху почти цялата му повърхност отвътре е изобразен барс – снежен леопард. Фигурата е дълга 16 и висока 14 см. Изключително детайлно са представени гривата, муцуната, петната по тялото, лапите, възглавничките на лапите и гневно размаханата опашка на това легендарно животно.

Първоначално археолозите, проучващи средновековния град, са приели, че изображението е на т.нар. „леопардов лъв". Тези образи са характерни за сграфито-съдовете от Византия; подобен е открит и в царската цитадела в Царевец, във Велико Търново. Те представляват изображения на лъвове, но с петна като на леопарди.

Без съмнение, новооткритата находка е от световна величина. Тя е датирана от археолозите от периода между 1350 – 1375 година.

Барсът е животно, което е легендарно и е емблема на някои от народите от Централна Азия. Той живее в най-високите планини на Средна Азия – Алтай, Хиндукуш, Хималаите, Иранското плато. Изобразен е и върху герба на съвременната Република Татарстан.

Проучванията и в трите посоки в Русокастро– византийска, източна и западна, продължават.

При проучванията на средновековния град Русокастро е открита и медна пластина с изображение на разярен лъв, който тепърва ще се анализира и ще се представи пред публика.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Специалиста

    16 2 Отговор
    Македонско ще да е творението!
  • 2 Кую

    8 0 Отговор
    Веднага да се приватизира, казано по модерно.
  • 3 село

    4 1 Отговор
    Светославче, обикновено още в първото изречение на подобна информация присъстват думите "екип археолози, под ръководството на проф. ..." и т.н..
    Въпрос на коректност и най-вече уважение към екипа.
  • 4 Трояновец

    7 0 Отговор
    Колко иманяри ровеха там през годитите,...монети, накити и артефакти намериха не е истина.... Нашите археолози чак сега се сетиха
  • 5 Нетърпимо

    20 3 Отговор
    Ама защо все изкарвате българските артефакти от изконната ни българска земя византийски и разни други??????Престанете с тези манипулации,защото българите са едно и също с тракийските племена и сме на Балканите от преди Новата ера и всичко по нашите земи е наше..дори т.н .гръцки и византийски неща ,са наши