1 Октомври, 2021 09:11 2 064 0

Изложба на живото културно наследство на Хърватия гостува у нас

  • хърватия-
  • изложба-
  • истрия-
  • юнеско

Фотографии и видео представят традициите на Истрия, експозициите могат да бъдат видени в Етнографския музей в София до 29 октомври

Изложба на живото културно наследство на Хърватия гостува у нас - 1
Снимкa: Shutterstock

Изложбата „Традиционни знания и практики: нематериалното културно наследство на Истрия в националните регистри и списъците на ЮНЕСКО“ гостува в София. Инициативата е на Етнографският музей в София и Етнографският музей на Истрия, Хърватия. Експозицията ще остане в залите на Националния Етнографски музей до 29 октомври и се реализира със съдействието на Регионален Център София – ЮНЕСКО и Министерството на културата на Хърватия.

По време на откриването Ирена Тодорова, изпълнителен директор на Регионалния Център, каза:

„Изключително съм щастлива, че България и Хърватия успешно си партнират в рамките на тази инициатива и че успяхме да дадем възможност на българската публика да се докосне до живото наследство на Истрия. Благодарение на подобни инициативи страните от региона на Югоизточна Европа установяват все по-трайни и устойчиви взаимоотношения. Мисията на Регионалния Център е с всяка своя дейност и партньорство да допринася за подобряването на междукултурния диалог на своите страни членки”.

Изложба на живото културно наследство на Хърватия гостува у нас

Зрителите ще имат удоволствието да се запознаят с живото културно наследство на Истрия, изчерпателно представено чрез фотографии, текстове и звукови файлове. Част от елементите са вписани в регистрите на добрите практики или представителните листи на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО.

Посетителите ще могат да се запознаят с многобройни традиционни практики като музиката и свиренето на цигулка и гуняц, двугласното пеене „на тънко и дебело“, изкуството на изработването на лодките „Батана“ и правилата на възродената игра „Надпревара за пръстена“ от Барбан. Изложбата ще разкрие също тайните на традиционния риболов и някои от специфичните обичаи и вярвания по Адриатическото крайбрежие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА