21 Октомври, 2021 14:31 1 665 12

Творба на Кристо влезе в колекцията на Ватиканските музеи

  • кристо-
  • христо явашев-
  • дарение-
  • творба-
  • ватикана-
  • ватикански музеи-
  • богдан паташев

Това е първата творба на Христо Явашев, която ще бъде изложена в музея

Творба на Христо Явашев - Кристо влезе в колекцията на Ватиканските музеи, съобщиха от МВнР на страницата си във Facebook.

Директорът на Ватиканските музеи Барбара Ята е получила от италиански дарители авторско копие на творба на Христо Явашев за колекцията на музея. Това е първата творба на родения в България световноизвестен артист, която постъпва в престижния музей, посещаван от над 6,5 млн. туристи годишно. Официален гост на дарителския акт е бил българският посланик във Ватикана Богдан Паташев.

Дарението се осъществява като продължение на ангажимент да бъде откупена творба и дарена на Ватиканските музеи, заявен от монс. Дарио Вигано по време на уебинар на тема съвременното изкуство през творчеството на Кристо и Жан-Клод и опаковането на Триумфалната арка в Париж, проведен на 14 септември 2021 г. Уебинарът е бил организиран от българското посолство във Ватикана, съвместно с посолствата на Франция и на САЩ и Ватиканските музеи, а техническата организация е била предоставена от Дипломатическия институт при МВнР.

Дарената творба представлява подписано от Христо Явашев авторско копие под номер 31 на опакована кутия с видеозаписи на Ватиканските музеи по проект от 2016 г. Копието е откупено от дарители със съдействието на монс. Вигано, който сега е заместник-ректор на Папската академия на науките и бивш директор на Ватиканската служба на съобщенията. Монс. Вигано е бил гост на уебинара в българския панел, по време на който е бил представен и документалният филм за Кристо и Жан-Клод на Георги Тошев и Ема Константинова.

Христо Явашев реализира т.нар. опаковане на Ватиканските музеи през 2016 г. във Ватикана със съдействието на монс. Вигано и подписва 300 авторски копия, които са предадени на аукционната къща "Кристис". От продажбата им са събрани около 200 хил. евро и предадени на папа Франциск, в отговор на негов апел за събиране на средства за детска болница в Банги в Централноафриканската република.Тази творба на Христо Явашев е определяна от медиите като "изкуство, превърнато в благотворителност", а официалното и наименование е: Christo's box. Between art and mercy. A gift for Bangui.

При предаването на творбата са присъствали и монс. Дарио Вигано, двама представители на дарителите, откупили авторското копие, и кураторът на колекцията за съвременно изкуство на Ватиканските музеи Микол Форти. Получената творба ще бъде заведена и на по-късен етап изложена в залите с колекция за съвременно изкуство на Ватиканските музеи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факти

    7 2 Отговор
    Не се и съмнявам, този псевдо творец е само за сатанинска та структура Ватикана. Срам че е българин, но слава богу не цапаше родния език с мръсната си устица
  • 2 мненийце

    3 2 Отговор
    Колко ли често комшиите са му искали на Христо опакования домашен боклук, когато е излизал да го изхвърля! Това е то световната слава - от найлоновите тоеби за смет - световни творби! Изводът е: Когато лансираш политически и парично нещо си там, например ла, то става световен шедьовър, а авторът му световна знаменитост.
  • 3 Сандо

    3 1 Отговор
    Нека някой софийски музей купи опакованата Тържествена арка.Така ще имаме и великолепната като изкуство Арка,и паметник на глупостта.По този повод винаги се сещам за един милиционерски виц от времето на соца,който завършваше по следния начин:
    - Чувстваш ли нещо?
    - Не.
    - Значи не чувстваш,че те правя на глупак!
    Та така и с изкуството на Кристо ...
  • 4 Gucci x Balenciaga : Une collaboration

    6 1 Отговор
    Голяма творба направил келеша увил я с трбичка за боклук и я вързал с канап.Не го пишете българин той самият се срамуваше че е българин!!Гледам снимката и все още мисля че сънувам кой го призна за Творец?Минавали ли са психотест хората нарекли Кристо артист ?
  • 5 Живота е кратък

    1 1 Отговор
    Божието творение Вечно
  • 6 Коки

    4 1 Отговор
    Христо Явашев се е прекръстил, защото го е било срам от българското име. Не е говорил български, дори и с българи.
    До там я докарахме.
    И се чудим защо сме на този хал.
  • 7 Алфа Вълкът

    2 1 Отговор
    Каква жена е Мая Манолова, сега проверих, докато я опипват е била женена за друг, развежда се и се жени за колегата си от БСП с когото има афера по време на брака си! Пък любовника ѝ и той рогоносец излезе! Първия ѝ мъж митничар.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гост

    2 1 Отговор
    Че това е опаковани с канап неща като за изпращане по пощата . И това е изкуство . То и аз мога да опаковам ,нещо и да кажа вижте аз съм творец .

    Коментиран от #10

  • 10 Сандо

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    През вековете понятието за изкуство толкова пъти се е променяло,че сега наистина се е стигнало до положението изкуство да е това,което реши отделния човек.И да убеди останалите че е наистина така.
  • 11 цербер

    0 1 Отговор
    Директорката на Ватиканските музеи Барбара Ята....Малко повече кОлтура.
  • 12 хаберих

    0 1 Отговор
    Слагаш празни буркани в една полиетиленова торба,вързваш я отгоре с канапче и ето ти произведение на изкусссството! Можеш да я подариш на приятелка. Ще ти е благодарна навеки.