Last news in Fakti

25 Октомври, 2021 09:48 2 255 4

Продадоха картини на Пикасо за 110 млн. (СНИМКИ)

  • пабло пикасо-
  • картини-
  • рекордна цена-
  • търг-
  • лас вегас

Най-скъпата картина за вечерта се оказа "Жена в червено-оранжева барета", чиято цена достигна 40,5 милиона долара

Продадоха картини на Пикасо за 110 млн. (СНИМКИ) - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Единадесетте произведения на изкуството на Пабло Пикасо, които са били изложени в хотел в Лас Вегас повече от две десетилетия, са продадени на търг за близо 110 милиона долара. Компанията аукционер заяви, че търгът ще ѝ помогне да подобри разнообразието на колекцията си от изящни изкуства, предава БГНЕС.

На търга бяха представени девет картини и две керамични произведения на испанския художник, който почина през 1973 г. Колекцията обхваща повече от 50 години творчество.

Картината от 1938 г. „Жена в червено-оранжева барета“, която изобразява любовницата и муза на Пикасо Мари-Терез Валтер, достигна най-високата цена за вечерта от 40,5 милиона долара.

Публикация, споделена от Sotheby's (@sothebys)


Друг шедьовър - мащабният портрет, озаглавен Homme et Enfant (Мъж и дете), беше продаден за 24,4 милиона долара.

Публикация, споделена от Bellagio Las Vegas (@bellagio)


„С почти 2 м височина, творбата от 1959 г. е изключително впечатляващ пример за постиженията на Пикасо през този важен етап от кариерата му“, казаха от аукционната къща Сотбис, организирала търга.

В продажбата бяха включени и Nature morte au panier de fruits et aux fleurs (Натюрморт с кошница с плодове и цветя), който е нарисуван от Пикасо по време на нацистката окупация на Париж през 1942 г. Творбата смени собственика си срещу 16,6 милиона долара.


„Въпреки разрушенията и трудностите от Втората световна война, годините между 1940-44 доведоха до един от най-богатите периоди на Пикасо“, казват от Сотбис.

Колекцията е стартирана преди повече от 20 години от американския магнат Стив Уин, бившият собственик на хотел Bellagio.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    2 2 Отговор
    А Пикасо дали е бил ваксиниран?🙉☠🙉

    Коментиран от #2

  • 2 6969

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Раданч Татлъту":

    Да, една от известните картини на Пикасо е "Медицинска сестра ваксинира бебе срещу Ковид"
  • 3 devil

    2 1 Отговор
    Тя една картина , на колко ракии я рисувал не се знае упс абсент
  • 4 Hanko Brat

    1 1 Отговор
    Добре, че са специалистите, че да ни кажат кое е шедьовър и кое не. За много от тях обикновен човек, трудно би се досетил. Цената няма да коментирам.