2 Април, 2013 12:22 4 810 3

"Хората от Оз" - дългото любовно писмо на Театър 199

  • театър 199-
  • спектакъл-
  • яна борисова-
  • "хората от оз"-
  • галин стоев
"Хората от Оз" - дългото любовно писмо на Театър 199 - 1
Цветана Манева, Атанас Атанасов и Стефан Вълдобрев в сцена от новия спектакъл по пиеса на Яна Борисова. Снимка: Николай Николов

На 5 и 6 април от 19.30 часа Театър 199 ще покаже най-новата си премиера „Хората от Оз“ - последната засега пиеса на ЯНА Борисова, която се оказа щастливото откритие на родната драматургия от последните няколко сезона. За да постави творбата, специално от Белгия пристигна и отдели месеци въпреки натоварената си творческа програма в Европа известният ни режисьор Галин Стоев.

Спектакълът, в който участват трима от коронните актьори на тандема Яна Борсисова-Галин Стоев – Стефан Вълдобрев, Вежен Велчовски и Радена Вълканова, е и със специалното участие на Цветана Манева и Атанас Атанасов.

„Хората от Оз”, ведно с „Малка пиеса за детска стая” и „Приятнострашно”, завършва този  емоционален и драматургичен  триптих, който се случи заради един театър, едно приятелство и група вдъхновяващи актьори – доверяват създателите на спектакъла . -  Героите в тези пиеси много си приличат. Може би са едни и същи хора в различни прераждания. Може и да не са. По-важното е, че това са същества, способни да приемат чувствата си, да ги коментират и споделят, което им е помогнало да оцелеят в „един доста притеснителен свят”. „Хората  от Оз” е нещо като дълго любовно писмо без адресат. Вътре е написано всичко, което искаме да кажем на тези, които обичаме или сме обичали някога“.
                                                                           

„За мен е удоволствие да приема любезната ви покана, защото няма друга толкова отбрана компания в цялата Страна на Оз...И поели към Изумрудения Град...” („Страната на Оз”). 

И така в „една модерна вълшебна приказка, в която изненадите и веселието изобилстват, а тъгите и кошмарите са изоставени” (Лиман Франк Баум). Галин Стоев и Яна Борисова преживяха много истории за красота и нежност, за любов и приятелство, за срещи и разминавания, за страхове и радости, за въображение и творчество.

След „Малка пиеса за детска стая” и „Приятнострашно”, „Хората от Оз” е третата глава на това магическо пътешествие „в най-отбрана компания” към Изумрудения град, към който са се отправили душите ни в копнежа си по съвършенство. След приказките за енигматични игри или чудновати градини, тук се разгръща магьосническото поле на словото, което има силата да създава, да приютява, да спасява.

„Хората от Оз” обитават утопичното пространство на споделеното разбиране за красота. Вълшебната му притегателна сила се излъчва от съществото на една писателка, която живее с мъдростта, спокойствието и естествената харизма на таланта си. Но талантът й минава много отвъд умението да борави с езика и въображението. Той има силата да създава защитени пространства на красота и уют, които зарежда с енергията на Божественото си озарение.

Всеки, който има сетивността да улови вълните на нейното магично очарование, не може и не иска да излезе от обхвата на действието му. Защото светът навън вече изглежда празен, скучен, грозен и глупав. Попадналите в приказния етер взаимно променят душите си, променят ядрото на неговия произход и заедно добиват умението да правят чудеса“, твърди театроведът Мира Тодорова.

„Да говорим спокойно за любовта е лукс.”

„Във влюбването, за разлика от всички останали емоционални състояния, има и надежда. В страстта има отчаяние. В обичта – няма страх.”

„Единственото нещо, което не се съобразява със старостта, е любовта. Може да те сполети винаги, без да й пука дали е уместна. Любовта е много нетактична.”

„... Градът ни е много грозен, затова е поносим. Нас красотата ни убива. Усетих го, когато бях в Рим. Толкова е красиво, че можеш да паднеш и да умреш. Казандзакис казва: „Безмилостна е красотата, не ти я гледаш, а тя те гледа и не прощава.”

„В театъра, скъпи мой, всеки тенекиен човек има шанса да открие сърцето си... „
                                                                                             
Из „ Хората от Оз”


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 0 Отговор
    Гледах вчера.Атанасов е неповторим!
  • 2 Лила

    0 0 Отговор
    Само че е "В обичта няма страст"
  • 3 katja

    0 0 Отговор
    4akam gi s netarpenie v hamburg