22 Ноември, 2021 17:24 1 184 1

Почина отличената с "Оскар" дизайнерка Еми Вада

  • еми вада-
  • дизайнер-
  • японски дизайнер-
  • награда оскар-
  • почина-
  • киото

Японката взе златната статуетка за работата си над филма "Ран" на Акира Куросава

Почина отличената с "Оскар" дизайнерка Еми Вада - 1
Снимка Архив: ЕРА/БГНЕС

Японската дизайнерка на костюми Еми Вада, отличена с "Оскар" за работата си над филма "Ран" на Акира Куросава, е починала на 84-годишна възраст, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, позовавайки се на японски медии.

Изданията цитират близки на дизайнерката, които съобщават, че тя е починала на 13 ноември, без да посочват причина за кончината ѝ.

Еми Вада, родена с името Емико Ногучи, започва да работи като студентка в университета за изкуства в родния ѝ град Киото.

Освен за легендарния Акира Куросава, дизайнерката е създавала костюми за международни филми, сред които на Питър Грийнуей и Чжан Имоу, както и за театъра и операта.

Вада продължава да работи и след като прехвърля 80-те.

Тя се прославя благодарение на самурайските костюми, които създава за филма на Акира Куросава "Ран" (1985), вдъхновен от "Крал Лир" на Уилям Шекспир.

Когато през 1986 г. приема присъдения ѝ "Оскар" за работата си над филма, дизайнерката, държейки изобразяващата човек статуетка в ръка, казва с усмивка: "Той не се нуждае от моите костюми".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.