Last news in Fakti

29 Ноември, 2021 21:45 1 923 10

Българка, украинка и сръбкиня спечелиха международен конкурс на ЮНЕСКО

  • юнеско-
  • българка-
  • избор

Младите участници разказаха атрактивни истории за нематериалното културно наследство от Югоизточна Европа

Българка, украинка и сръбкиня спечелиха международен конкурс на ЮНЕСКО - 1

Надя Янкова от България, Мирослава Шевченко от Украйна и София Пришич от Сърбия спечелиха международния младежки конкурс „Нематериално културно наследство: следващото поколение”. Инициативата за надпреварата бе на Регионален Център София – ЮНЕСКО, с партньорството на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО и Френския институт в България, който бе и домакин на церемонията по награждаване.

Наградата за тримата победители е 3-дневно посещение в Париж, където те ще имат възможността да разгледат Централата на ЮНЕСКО и други културни обекти и забележителности. Конкурсът бе насочен към хора от 18 до 35-годишна възраст, граждани на страните членки на Регионалния Център.

„Получихме изключително интересни истории, написани от хора с познания и обич към традицията, с която са израснали. В разказите видяхме и типичните за младите въображение и нов, различен поглед. Десетки участници успяха да ни пренесат в десетки различни светове”, каза Ирена Тодорова, изпълнителен директор на Регионален Център София – ЮНЕСКО. „Този конкурс имаше за цел да провокира младите хора, да ги направи съпричастни към каузите на нематериалното културно наследство. Другата му ключова цел бе взаимното опознаване на културите в региона на Югоизточна Европа. Смятам, че успяхме да постигнем и двете цели”, допълни Тодорова.

Ритуалът „Калиница” в Асеновград, грънчарството в Украйна и Белият петък - селски празник в района Кралево в Сърбия, бяха елементите, представени от победителите. Останалите участници срещнаха журито с различни ритуали, занаяти, кулинарни традиции, чествания и празници. Техните истории ще бъдат включени в единственото в своята сфера списание у нас „Живи наследства”.

Надпреварата беше под надслов #ShareYouthHeritage и бе част от инициативите по случай 75 години от създаването на ЮНЕСКО (16 ноември 1945 г.) и 65 години от присъединяването на България към организацията.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    0 0 Отговор
    Така ли се казва, Новият Ценораспис? Добре е!

    Коментиран от #4

  • 2 Българофил

    2 11 Отговор
    Стига руска енергийна примка
    на шията на българина!
    Веднага да се построи тръбопровод под Дунава!
    За румънска газ!
    Веднага да се построи тръбопровод до Гърция!
    За азерски и втечнен американски газ!

    Коментиран от #3

  • 3 Психиатъра

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българофил":

    Много лош алкохол пиеш!

    Коментиран от #5

  • 4 Кой ТиУмВзе ,

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Спри самагона и мини на нещо по-леко ...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Енергетика

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Илън Мъск":

    Реакторите като авариралия във Фокушима 1 са повече от руския който е под въпрос дали изобщо е аварирал или пияните укри не го аварираха в Чернобил!
  • 7 нашия

    8 0 Отговор
    от казаното се разбира ,че на три български диалекта са разказали за три стари български традиции....а чужденци участвали ли са???!!!!
  • 8 въпросче

    1 0 Отговор
    Наградата за трите победителки е 3-дневно посещение в Париж. Нали са момичета,бре?
  • 9 КАДИРОВ ЩЕ ДОКОПА ЗЕЛЕНСКИ

    0 0 Отговор
    ЮНЕСКО СЕ ВЪРТИ В ГРОБА ОТ СРАМ И Е БЕСЕН НА ПРЕДАТЕЛИТЕ !
  • 10 Борис Рожин: Сунак е негодник, хитрец

    1 0 Отговор
    и лъжец

    Той критикува Русия, но тайно върти бизнес там, пише руският военен експерт и блогър ....