Last news in Fakti

5 Декември, 2021 04:18 2 737 15

5 декември 1791 г. Умира Моцарт

  • моцарт-
  • композитор

Той е сред най-популярните класически композитори

5 декември 1791 г. Умира Моцарт - 1
Снимка: Shutterstock

На 5 декември 1791 г. умира Моцарт.

Творчеството на Моцарт е огромно по обем и обхваща всички музикални жанрове на класическата музика, съществуващи през неговото време — общо над 600 композиции, много от които се смятат за връх в симфоничната, концертната, камерната, клавирната, оперната и хоровата музика.

Той е сред най-популярните класически композитори.

Моцарт проявява забележителни способности от най-ранна възраст. Той притежава феноменален музикален слух, изключителна памет и блестящ изпълнителски, импровизаторски и композиторски дар.

На основата на немския зингшпил и на италианската опера-буфа Моцарт създава класическите опери "Отвличане от сарая", "Сватбата на Фигаро", "Дон Жуан" и "Вълшебната флейта".

Автор е на 41 симфонии, 27 концерта за пиано и оркестър, 5 концерта за цигулка и оркестър, 9 концерта за духови инструменти и оркестър, камерна музика, клавирни творби, арии, серенади („Малка нощна музика“), "Реквием" и други.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пижо

    8 8 Отговор
    Интересно от каква се е умирало тогава като са нямали Ковид?

    Коментиран от #2

  • 2 Алфа Вълкът

    17 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пижо":

    Чума, Холера, Гангрена, Туберкулоза, Сифилис, Настинка, неизмити ръце... Днеска не се умира май толкова лесно от тия неща?

    Коментиран от #3

  • 3 Пижо

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Алфа Вълкът":

    Да, днес всички тия неща са обединени в 1, за да не объркваме пациента. Нали все е умрял, какво значение има от какво?
  • 4 Bai NOODLES

    14 1 Отговор
    Моцарт е велик музикант.
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 0 Отговор
    ПОКЛОН пред ТВОРЧЕСТВОТО му
  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 4 Отговор
    Цял Град,като Залцбург след смърта му и до сега включително се"" Храни ""от спомена за него.Поучете се от другите....Но с партизани и ортодокс комунисти не става....Не вярвам и титулования рицар след време да донесе пари на шоплука....Родителите му са тези,които са издевателствали над детето и са го направили музикалното чудовище,което е станал още от невръстна възраст!самия Моцарт Не вярвам да е станал по Доволен от отредената му съдба!!

    Коментиран от #7, #12

  • 7 РЕАЛИСТ

    6 6 Отговор

    До коментар #6 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Пак комунистите ти виновни, че в България нямало композитори, като Моцарт. Казано е" Великите личности се раждат във велики държави. У нас се раждат само крадци и мошеници, като Кирчо.

    Коментиран от #9

  • 8 историята

    2 1 Отговор
    А какво се е случило същият ден в Букурещ?Венци,напиши не се срамувай.
  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 5 Отговор

    До коментар #7 от "РЕАЛИСТ":

    Всяко цигане ,което има пъргав мозък бих могъл да направя претендент за световната титла по шахмат.това е станало и с моцарт.Родителите му са били болно амбициозни и са унищожили детството и живота му.такива примери много и сега.ортодокс комуниста е пример .........за Неподражание,както и рицарят от шоплука!В Бг от вси мои странствани съм видял""Обикновенни""хора с Неземно умни очи!!!това е комплимент за вас.Аз.. компименти правя само на внучките си!

    Коментиран от #11

  • 10 Коко

    8 0 Отговор
    Талантливото дете, родено в семейство на талантлив и амбициозен баща се превръща в известния на всички Моцарт. Да, детството му е било отнето. Но още като дете се е срещал със знатни особи, пътувал е много, после се е оженил по любов за Констанца. Живял е кратко. Тогава е имало доста нелечими болести, сякаш сега са по-малко.
    Всеки си има мисия. Той е изпълнил своята мисия безупречно. И до ден днешен музиката му те съживява, кара те да поумнееш (научно доказано).
  • 11 Слепец

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Ако бяхте на 25 и говорехте по този начин, можеше и да се съглася, но когато говорите за внучки, положението е много сериозно..... Втори МОцарт не се е родил въпреки амбициозността на много родители. Точка..
  • 12 Сандо

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Човече,нормален ли си?Избийте си от главите тия комунисти,много го нещата,за които ги обвиняват,са си били извършвани от други народи,но кой знае защо на тях не им се търси сметка.А колкото до Моцарт,има едно интересно сравнение мужду Бах,Моцарт,Бетовен и Бог - в него за Моцарт се казва,че той е творил както Бог.Интересно е и това,че той е първия композитор на свободна практика.

    Коментиран от #13, #14

  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Сандо":

    Каква свободна практика????Той е бил на заплата към кралския двор,също и баща му.Айде да не се правите на по католици от католиците....не изкривявайте истината.Моцарт ""живее"" ,защото храни не само Залцбург,но и цяла австрия.колкото до комунистите ,те са нископородни същества ,което се доказва и от лустрованите им деца и внуци!
  • 14 плевен

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Сандо":

    Разбира се, че Моцарт е бил първият композитор на свободна практика. Историята обаче приключва трагично. Без наличието на богат меценат, Моцарт постепенно потъва в мизерия и е погребан в безименен гроб. Н5295о не разбирам защо се обясняваш на кьоравото нещо.
    Колкото до споменатият от Венци Реквием- да, велик е. Да настръхваш докато го слушаш. Да доближава те до Бог, но само първите му няколко минути са написани от М..
  • 15 Любител

    0 0 Отговор
    Добре че го е имало и че е създал прекрасната си музика.