22 Април, 2013 11:27 3 576 0

Ученици се запознават със стрийтарта

  • алос-
  • стрийтарт-
  • проект-
  • ученици-
  • трявна-
  • художествена гимназия
Ученици се запознават със стрийтарта - 1
Снимки: АЛОС

Два уъркшопа с ученици от художествената гимназия в Трявна се проведоха през изминалата седмица, като част от проект „Паралелни стъпки, паралелни пространства“, съобщиха от Центъра за неформално образование и културна дейност АЛОС.

Проектът е насочен към създаване на образователна платформа в областта на съвременното изкуство, която да подпомогне художественото образование в България чрез неформални образователни практики извън учебната програма. Уъркшопите запознаха младите артисти с най-разпространените прояви на стрийтарта и с основните принципи и механизми, по които функционира художествения контекст. В обширна предварителна презентация възпитаниците на тревненското художествено училище получиха фактологична и визуална информация свързана с художествените намеси в градското пространство. В рамките на първия уъркшоп те реализираха свои авторски акции по улиците на град Трявна, като за изходна точка използваха изкуството на художника фотограф Джей Ар (JR). Визията на градската среда в Трявна бе разчупена от широкоформатни фотографии, поставени на различни публични места.

Във втория уъркшоп участниците се запознаха с взаимоотношенията и зависимостите между артистите, публиката, художествената критика, институциите и художествения пазар. Получиха базова информация за принципите на изготвяне и представяне на артистични проекти, както и за подготовката и промотирането на публични изяви.

Уъркшопът бе обвързан пряко с реализацията на изложбата „Година по-рано, година по-късно“ в габровската галерия „Орловска 10“. Откритата на 18-ти април изложба, представя реализираните през последната година уъркшопи по проект„Паралелни стъпки, паралелни пространства“ с участието на ученици от Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“, гр. Трявна и Национална гимназия за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“, гр. Троян.

Заглавието на изложбата търси цикличен завършек и обобщаване на резултатите от труда и усилията на участниците от художествената гимназия в Трявна, една година след представянето на подобна изява в същото изложбени пространство. В същото време се представят и паралелните реализации по проекта от троянското художествено училище. „Година по-рано, година по-късно“ показва фотографии на работите на учениците от двете гимназии в областта на лендарта, инсталационните художествени форми, дигиталната фотография, видео арта и пърформанса, направени в периода април 2012 – април 2013 г. Изложбата, която разкрива креативността и възможностите за развитие на младите артисти, може да бъде посетена от до 28 април 2013 г.

Проект „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ се реализира от Център за неформално образование и културна дейност „АЛОС“ с подкрепата на фондация „Америка за България“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА