8 Май, 2013 14:15 7 054 1

Един хъш си отиде...

  • поклонение-
  • чочо попйорданов-
  • народния театър
Един хъш си отиде... - 1
Последно сбогом с Чочо. На втория кадър - съболезнования за приятелката Даниела и бащата на актьора (вдясно). Снимки: БГНЕС

Страхотен човек, пълен с енергия, винаги усмихнат. Великолепен актьор, излъчващ дори и в малки роли невероятен магнетизъм и класа от сцената на Народния театър, където изигра един от емблематичните образи в българската литература – този на Спиро Македонски от Вазовите „Хъшове“. Кинозвезда, която зрителите винаги ще помнят с героите, изградени в незабравими наши филми като „Граница“, „Вчера“, „Сезонът на канарчетата“, „Адио, Рио“, „Кладенецът“, „Вампири, таласъми“ и много други... Това споделиха колеги, приятели и обикновени почитатели, извили още преди 11 ч. днес огромна опашка пред Народния театър „Иван Вазов“, за да се простят с артиста Чочо Попйорданов, който почина навръх Великден след нелеп инцидент на Боянските гробища.   

Пространството пред Народния театър „Иван Вазов“ и фоайето на класическата сграда се оказаха тесни да приютят всички опечалени и натъжени, които неудържимият талант на Чочо години наред радваше от сцената и от екрана.

Мнозина си спомнят, че в началото на кариерата си той се притесняваше от лекия си говорен дефект – така наричаната в съсловието „скороговорка“, заради която някои му бяха предрекли, че от него „няма да излезе актьор“. Изключителното му излъчване и виталният му талант, който раздаваше без да се пести, много бързо ги накараха да забравят прогнозите си.  

В затворен ковчег, покрит с бели цветя, актьорът сякаш духовно присъстваше в храма на Мелпомена, изпълнен с ярки спомени за него. 

"В последно време Чочо идваше рано сутрин да говорим. Той много искаше да излезе от образа на красивия театрален и филмов герой, много искаше да изиграе драматична роля и умувахме за пиеси, предимно на скандинавски автори, където трагедията и драматизмът са много силни. Както понякога се случва в живота, той изигра най-трагичната роля, която може да изиграе един артист - отиде си без време", сподели директорът на Народния театър Павел Васев.

Един хъш си отиде, допълни той, визирайки ролята на Македонски, която може би най-добре изразяваше бунтарската същност на актьора Петър Попйорданов – самият той наследник на македонски комити.

Спектакълът "Хъшове" на Александър Морфов, донесъл множество награди на създателите си, трябва да има своето представление номер 200 точно на 24 май. Македонски тогава ще бъде Деян Донков, който по-рано стана дубльор на Чочо в тази роля. Донков и известният режисьор на "Хъшове" също бяха сред колегите, дошли да изпратят Попйорданов в последния му път.

"Мислихме всички, които сме излезли за малко поради някаква причина от това представление, да се върнем и да го изиграем заедно. И пак ще го изиграем заедно сигурно, защото той ще е там. Публиката страшно много го обичаше и тя ще продължи да го обича, аз съм сигурен", каза за Чочо шефът на Съюза на артистите Христо Мутафчиев - и той участник в култовия спектакъл. Над ковчега той и останалите изпяха песента от постановката и филма - "Бел кон", която разплака присъстващите.

"Ще запомня Чочо с това, че беше много нежен, много внимателен, много обичаше майка си. Той изглежда много тежко изживя смъртта й. Чувствителен човек беше, от най-малкото нещо се влияеше. Сега ми е много мъчно за баща му", каза доайенът на гилдията Стоянка Мутафова, чиято достолепна възраст не й попречи да се поклони пред по-младия си колега. Доскоро неговият баща, Иван Попйорданов, беще изпълняващ длъжността директор в Сатиричния театър, където голямата звезда Мутафова и досега играе.

"Не съм религиозна и не знам много неща за Космоса, но мисля, че той не е землянин. Той ни беше пратен от Космоса и си тръгна", заяви през сълзи и актрисата Татяна Лолова.

Разплакана бе и режисьорката Лилия Абаджиева, която заедно с емоционалния Чочо Попйорданов преди няколко години беше в първите редици на подкрепата за техния общ учител – проф. Крикор Азарян, когато преднамерен вот го лиши от клас в НАТФИЗ.  „Не знам дали има човек, който да е общувал с Чочо и да не го обича. Целта на съществуването - да обичаш и да бъдеш обичан, той я постигна“, коментира тя.

Бившите съпруги Хилда Казасян и Йоана Буковска, колегите от "НЛО" Георги Мамалев, Марта Вачкова, партньорът от сериала "Под прикритие" Мариан Вълев, директорът на Младежкия театър Влади Люцканов и заместникът му Петър Кауков, Теди Москов, Стефан Мавродиев, ветеранът режисьор Асен Шопов по различно време също преминаха през храма, за да се сбогуват с артиста и човека Петър Попйорданов.

Опелото на любимия на хиляди актьор е от 14.00 ч. в църквата „Свети Георги“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калин Пейчев

    0 0 Отговор
    Дълбок поклон пред теб,Чочо.