Last news in Fakti

21 Май, 2013 13:54 9 426 0

Представление № 200 на "Хъшове" - в памет на Чочо

  • "хъшове"-
  • народния театър "иван вазов"-
  • петър попйорданов-
  • чочо
Представление № 200 на "Хъшове" - в памет на Чочо - 1
Снимки: Иво Хаджимишев, Петър Илиев, Димитър Ерменков

Представление номер 200 на култовия спектакъл „Хъшове“, което ще се играе на Голямата сцена на Народния театър „Иван Вазов“ точно на 24 май, ще бъде посветено на паметта на нелепо загиналия навръх Великденските празници актьор Петър Попйорданов, съобщиха от екипа на постановката.

Във Вазовите Хъшове Чочо създаде една от най-силните си драматични роли, която напълно изразяваше бунтарската му същност на потомък на македонски комити – ролята на Спиро Македонски. На 24 май в нея ще се превъплъти дубльорът на Чочо за този образ – Деян Донков.

В спектакъла участват още актьорите Валери Йорданов (Бръчков - награда „Аскеер“ от 2005 г. за водеща мъжка роля), Руси Чанев (Странджата), Валентин Ганев (Владиков), Рени Врангова, Валентин Танев, Деян и Дарин Ангелови, Владимир Карамазов и др.

Постановката е на Александър Морфов, който с нея печели „Икар“ за режисура, както и „Аскеер“-и за режисура и най-добър спектакъл. Сценографията и костюмите са на Елена Иванова.

През 1904 г. с пиесата „Хъшове” по повестта на Иван Вазов „Немили-недраги“ започват представленията на Народния театър.

През 1954 г. с „Хъшове” се чества петдесетгодишнината му.

През 2004 г. в юбилейния 100-тен сезон на театъра „Хъшове” е отново на сцена със спектакъла на Александър Морфов.

На 24 май 2013 г. „Хъшове” отбелязва юбилейно представление номер 200.


„Близко до гениалното е това произведение на Вазов. По един великолепен начин то съчетава ниското и високото. Тази повест много неправилно се тълкува през всичките години. Това е едва ли не една ода за българските революционери, българските емигранти - опоетизирани, патетизирани, офалшивени. А като четеш „Немили-недраги", виждаш, че това са едни мерзавци, бандити. Едни симпатични нехранимайковци, хъшлаци, които в крайна сметка умират всичките до един за България.

...Искахме хъшовете да бъдат показани във всичките им измерения - положителни и отрицателни, нищожни и велики, да няма еднозначно поведение. Във всяка една ситуация те са и подлеци, и герои едновременно. Много трудно е да избереш, кой да оцелее - ти или твоят приятел. Това е дълбоко трагичен избор. Това не е сблъсък на отделни характери, това е сблъсък между човека и съдбата. В крайна сметка „Хъшове” е една история за борбата на човека срещу съдбата“.

                                                                                                                                       Александър Морфов

„Хъшове” е грандиозно зрелище.
в. „24 часа”

Морфов върна на сцената на Народния театър усещането, че всичко около теб е движение, емоция, вихър.
в. „Капитал”

Актьорите в постановката на Народния театър са невероятни.
в-к „Journalul” – Румъния

Спектакъл със зрелищността на холивудска продукция, образността на филм на Фелини и Кустурица и екстатичността на българския дух.
„Литературен вестник”

Постановката е прекрасна – брилянтна, зрелищна и толкова вълнуваща... Първокласни актьори...  Мощно и незабравимо преживяване.
Елизабет Франк - драматург, писател, носител на награда „Пулицър”
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА