Last news in Fakti

25 Октомври, 2013 12:36 1 730 0

Стойка от Big Brother с главна роля в театъра

  • "йерма"-
  • лорка-
  • премиера-
  • стойка стефанова-
  • нбу-
  • университетския театър-
  • big brother

Възпитаничката на НБУ ще играе Йерма на Федерико Гарсия Лорка

Стойка от Big Brother с главна роля в театъра - 1
Стойка Стефанова и Симеон Гълъбов в сцена от спектакъла.


Стойка Стефанова, станала популярна след участието си в риалити шоуто Big Brother, изгрява с главна роля в класика от Федерико Гарсия Лорка. Младата актриса участва в най-новия спектакъл на Университетския театър на НБУ „Йерма“, в който нейни партньори ще бъдат колегите й Филип Гуляшки и Симеон Гълъбов.

В пиесата на Лорка Йерма (героинята на Стойка) е омъжена по волята на баща си, но  не може да се сдобие с дългоочаквана рожба. Това, както и появата на Виктор - приятел от детството на Йерма, отваря огромна пропаст в отношенията на семейната двойка, което води до фатален край.

Това е третата пиеса от класиката на Лорка, в която актрисата взима участие. Предишните й две роли бяха в „Домът на Бернарда Алба“, където тя си партнира с Цветана Манева, и „Кървава сватба“, в ролята на слугиня. Стойка Стефанова може да бъде видяна и в представленията „Бит“ по Иван Хаджийски (режисьор Възкресия Вихърова); „Египетска приказка за сърцето“ (режисьор Елена Панайотова); „Храброто куче“ (Светослав Николов; Милена Станойевич).

За представлението

Сюжетът на „Йерма“ отвежда в онези години на миналия век, когато родителите все още имат последната дума за кого да се венчаят децата им. Йерма, омъжена по волята на баща си, приема покорно бремето да прекара живота си с мъж, когото не обича, в името на това детето ѝ да осъществи нейните копнежи и неизживени стремежи. Липсата на споделена любов и невъзможността да има дългоочакваната рожба предизвикват Йерма да се изправи пред собствените си кошмари и съмнения, хиперболизирани до застрашителни размери, водещи до необратими действия.

Разкъсвана от противоречия, тя се озовава в жестока битка срещу живите човешки трепети. Героите разголват човешката си същност както чрез преодоляване на външните прегради на консервативното общество, така и чрез преживяването на остри вътрешни конфликти.

Желанието за постигане на абсолютното лично щастие и житейска реализация, въпреки канона на обществото, е основната линия на конфликта в спектакъла.

Спектакълът е смесица между живо актьорско присъствие и видео образи, провокирани от сюрреалистичната естетика от началото на миналия век.

За режисьора

С премиерата на „Йерма“  младият режисьор Николай Младенов умело завършва трилогията на най-популярните пиеси от Ф. Г. Лорка. През 2011 г.  поставя „Домът на Бернарда Алба“, през 2012 г. „Кървава сватба“. Спектаклите се осъществяват  с  подкрепата на Институт „Сервантес“ и  Международен фестивал на младите в изкуството ”Via Pontica” – град Балчик. През 2013 г. към проекта се присъединява и Университетски театър към НБУ.

Търсенията  на младия режисьор са в областта на съвременните сценични практики. Спектаклите му са изградени на основата на синтеза между мултимедия, хореография и невербално изразяване на актьорите, класически актьорски техники, музика на живо - всичко това пласирано в алтенативни или неспецифични театрални пространства.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА