25 Март, 2014 15:00 2 859 0

Потомка на Чингис хан гостува у нас с изложба

  • йона тукусер-
  • йонко иван-
  • "геоложки пулс"-
  • изложба-
  • чингис хан

Събитието е в рамките на американско-български проект „Геоложки пулс“ с автор Йонко Иван

Потомка на Чингис хан гостува у нас с изложба - 1
Йона Тукусер е от рода на Чингис хан

В четвъртък (27 март) галерия „Ракурси“ отваря врати, за да посрещне най-иновативния американско-български проект „Геоложки пулс“ с автор Йонко Иван. Събитието е своеобразна покана за среща, но и за размисъл като основната идея е да повдигне въпроса „Защо сме такива, каквито сме“. Отговорите не са еднозначни, но най-сериозните са свързани с енергийния източник, намиращ се дълбоко в недрата на Земята.

По време на експеримента Йонко Иван насочва прожекторите към Йона Тукусер – млада, талантлива художничка живописец, която чрез средствата на изкуството търси и намира началото на път, поет от нейните деди. Той я отвежда далече назад в историята по времето на Чингис Хан, с когото се оказва от един и същи род – този на княз Майки бий, дал началото на много царе и велможи. Кое прави този ген толкова устойчив, за да достигне до наши дни и да даде отражение в творбите на Йона Тукусер, може да научите по време на събитието, където лично ще се срещнете с художничката, която гостува у нас.

Картините на Йона са част от инициативата, която разглежда цивилизацията като резултат от геологични влияния върху човека - емоционално, но и на чисто физическо ниво.

Изложбата в галерия „Ракурси“ е само първият етап от реализацията на проекта. Следващата стъпка е създаването на документален филм с автор Георги Тошев. В него ще бъде включена и настоящата изложба, като всеки присъстващ може да се включи в сценария на лентата с въпрос, коментар и интерпретация на своето виждане за геоложкия пулс.

Специални гости на събитието в четвъртък ще бъдат изтъкнати наши учени в областта на генетиката, а също така общественици и колекционери.

Йонко Иван Стоянов е съвременен живописец, носител на отличия, монументалист и преподавател. Живее и работи в Лос Анджелис, Торонто и София. Преподава рисуване и живопис в Университета „Йорк“ в Торонто, където е един от най-престижните факултети за съвременни визуални изкуства в Канада. Изнася лекции в колежа „Санта Моника“ в Лос Анджелис и е инструктор по мултимедийни интерактивни изобразителни изкуства и арт терапия в Claremont First Street Gallery. Много от монументалните произведения на Йонко Иван са притежание на публични  и частни колекции. Авторът представя платната си в частни галерии и чрез арт дилъри от Лос Анджелис и Ню Йорк и е утвърдено име сред ценителите и колекционерите на изкуство.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА