Last news in Fakti

24 Април, 2014 16:54 1 310 0

Килимарят на Абрамович и Клинтън откри галерия у нас

  • ян кат-
  • килими-
  • галерия-
  • роман абрамович-
  • the rug gallery

Дизайнерът Ян Кат украси сватбата на принц Албер и домовете на класки особи с творения от вълна, коприна и нишки коприва

Килимарят на Абрамович и Клинтън откри галерия у нас - 1
Ян Кат с Яна Маринова по време на официалното откриване на галерията

Дизайнерът на килимите на милиардера Роман Абрамович, принц Албер Монакски, европейските кралски семейства и арабските шейхове пристигна в София за откриването на първата по рода си у нас Галерия за ръчнотъкани килими The Rug Gallery.

На улица “Оборище” 10 най-значимият съвременен дизайнер на килими Ян Кат възроди красотата и стойността на килима като произведение на изкуството.

Килимите му се превръщат в истински шедьоври, част от експозициите на музеите за приложни изкуства във Франкфурт, Пекин, Рига и Цюрих. Украсяват домовете на кралски особи, холивудски звезди и руски олигарси.
Ян Кат е автор на луксозния дълът 103 м червен килим, който покрива площада пред двореца Грималди в Монако за сватбата на принц Албер II. Мотиви от този килим са втъкани в сватбената рокля на принцеса Шарлийн.

Дизайнерът е партньор на Фондацията на Обединените нации срещу престъпността. Средствата от благотворителните продажби на негови килими с емблематични надписи като Make Rugs Not War или Sex, Rugs & Rock’n’Roll подпомагат благотворителните цели на фондацията.

Политици и актьори, сред които Бил Клинтън и Никълъс Кейдж, са посланици на добра воля към фондацията на Кат и купуват от тези килими и за личните си колекции.

Килимите на дизайнера се определят за революционни, тъй като за пръв съчетават класическите елементи от традиционните ръчнотъкани ориенталски мотиви със съвременен дизайн. По този начин Ян Кат създава изцяло нова перспектива за килима, като го връща обратно на пода в модерните интериори. Така се появява нов жанр в дизайна и изкуството – този на килима,  ръчно изтъкан по старовековни традиции в Иран, Тибет и Непал, изработен от най-висококачествена вълна, коприна и коприва.

Не е случайно, че точно името на Ян Кат става нарицателно за най-луксозен бранд при килимите. Роден в семейството на трето поколение немски търговци на килими, той от малък пътува с родителите си из работилниците в Иран и Непал. Тези преживявания събуждат вродения му усет за комбинации от цветове, материи и пропорции. На тази емоционална основа се формира неговото специално отношение към килимите.

В същото време той отказва да върви по утъпкания път на семейните традиции и в търсене на своя собствен пътува из Азия и Близкия Изток. Случайно или не, попада в Непал, където в една малка работилница подновява връзката си със света на килимите. 

Вдъхновен от многобройните пътувания и впечатления, а донякъде и реваншистки настроен към килимите, върнали се обратно в живота му, Ян Кат бързо създава характерния дизайн, с който се отличават творенията му – надраскани, с нарушена цялост, „разпадащи“ се и преливащи един в друг цветове и елементи.

Но независимо от илюзията за несъвършенство, ерозия и трансформация, по отношение на качеството дизайнерът е безкомпромисен. Най-висококачествена тибетска вълна, коприна и нишки от коприва се обработват по старинни техники в малки семейни работилници. В багренето се използват само естествени и екологично проверени оцветители.

Българските ценители и колекционери имаха възможността да се запознаят лично с носителя на многобройни награди за най-добър дизайнер и най-успешно нововъведение на асоциациите Carpet Design Award и Red Dot Award благодарение на първата по рода си у нас Галерия за ръчнотъкани килими.

Откриването бе уважено от множество водещи архитекти и дизайнери. Сред популярните личности, които се впечатлиха от майсторството на Ян Кат, бяха актрисата Яна Маринова, тв водеща Ели Гигова, бизнесдамите Капка Амзина и Мирела Ненчова, Паолина Петракиева и много други.

Новата галерия впечатлява с възхищението си към красотата на древното килимарско изкуство. Килимите, които се предлагат тук са ценни бижута, чиято стойност нараства с годините и ги превъща в най-красивата, уютна и полезна инвестиция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА