Last news in Fakti

23 Юли, 2014 12:27 1 072 0

Батман стана на 75!

  • батман-
  • супергерой-
  • рожден ден-
  • годишнина

Когато се огледаме в този страшен свят, ние искаме някой да дойде и да ни спаси

Свален пътнически самолет над размирен район, в който се водят военни действия, друга летателна машина изчезнала в нищото. Страшни кървави боеве между дългогодишни врагове, стотици загинали и още множество войни и конфликти по света. Природни бедствия, които опустошават цели държави. Така изглежда светът днес.

В един свят, изпълнен с толкова много бедствия и толкова много вълнения, не е чудно, че от сребърните екрани за мобилни телефони, от магазините за комикси до магазините за играчки, супергероите са толкова популярни... толкова колкото и преди няколко десетилетия.

Когато нещата в света се объркат, когато стане страшно – продажбите на илюзии върви ят нагоре. Така стоят нещата и със супергероите. Когато се огледаме в този страшен свят, ние искаме някой да дойде и да ни спаси.

Кой е вашият супер герой? На кого бихте се осланяли и разчитали? Супермен, Спайдърмен, Зеленият фенер, Светкавицата, някой от Великолепната четворка, Капитан Америка или Жената чудо? А какво ще кажете за един супергерой, който не е надарен със свръхестествени сили, а си служи с ум и модерни джаджи. Този елегантен и леко мрачен образ, облечен в черно и обикалящ улиците на Готъм сити, за да се бори с престъпността днес е рожденник.

Американският супергерой Батман става на завидните 75 години, но въпреки това все още е в невероятна форма. Обожаван от безбройните си фенове и в очакване на много нови приключения, филми и видеоигри.

Рожденият ден на човека прилеп е обявен официално за "Ден на Батман". По повод на годишнината е преиздаден броят на комикса на DC Comics (Ди Си Комикс), в който той се появява за първи път.

"Уорнър Брос" отбелязва събитието с изложба. "ВИП Студио Тур" използва случая, за да представи Батмобили, пелерини, маски и други сувенири от филмите със супергероя.

Батман се ражда през май 1939 г. като плод на сътрудничеството на художника и автор на комикси Боб Кейн и писателя Бил Фингър, на които издателството DC Comics поръчва да създадат нов герой, който да се конкурира с нашумелия Супермен.

Кейн и Фингър създават противоречив образ, акцентирайки върху тъмната му страна. Успехът е огромен и човекът прилеп се превръща в икона на попкултурата по целия свят. В разгара на треската за супергерои, обхванала киносалоните днес, с филми за Капитан Америка, Спайдърмен или Железния човек, Батман се откроява с поведението си на "нормален" човек.

Според американския актьор Дани де Вито, превъплътил се в ролята на Пингвина в лентата на Тим Бъртън "Батман се завръща" от 1992 г., и до днес, 75 години след първата си поява, Батман продължава да внушава вяра в човека. Досега седемте филма за Батман са събрали общо 3,7 милиарда долара по света.

През 2016 г. Батман ще се завърне на екрана за първи път в компанията на Супермен с Бен Афлек в ролята на човека прилеп. Голямо предизвикателство за актьора, който трябва да се покаже на висота, след като холивудската критика посрещна със скептицизъм този негов избор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА