Last news in Fakti

12 Декември, 2014 15:13 2 131 3

Да си лекар в България е като участие в „Сървайвър"

  • лекар-
  • българия-
  • сървайвър

Доц. д-р Димитър Шишков, РБ: Над 100 члена от Закона за здравето са задължения на лекарите и само 4 - задължения на пациентите

Опазването  на здравето на нацията е съвместна дейност и висша форма на политика, а политиките са  за живи и здрави хора.

Диагностично-лечебния процес не е лесно занимание и изисква нормална обстановка.  За това към настоящия момент агресията насочена  към  медицинските екипи пречи на  диагностично-лечебната дейност и нейното качество. Това заяви в изказване от парламентарната трибуна народният представител доц. д-р Димитър  Шишков от  Реформаторския блок.

Не само лекарите, но и ние като политици имаме нелеката задача за възстановяване на доверието в българската медицинска общност за качествено здравеопазване.

Как допуснахме да достигнем до побоища на лекари и ние самите вместо да се обединим около този проблем започнахме да се наричаме ксенофоби, фашисти и комунисти!?
Защо мразим хората, които се грижат за нашето здраве?! И защо уважаваме повече необразованите?

Да си лекар в България е като участие в „Сървайвър“. Бориш се срещу цялото племе, макар че си негов член и можеш винаги да бъдеш изгонен.

Професор Иван Москов с основание твърдеше и преподаваше, че "медицината е наука, изкуство и професия". Аз бих добавил и призвание от Господ.

Лекарите винаги са били част от елита на всяко общество. Но явно след деветосептемврийският преврат всички усилия бяха насочени към това българският лекар да бъде превърнат в евтин слуга на трудовия и нетрудов човек.

Медицинската наука бе заставена да се преустрои по съветски образец и да бъде изцяло подчинена на интересите на тоталитарното управление.

Досега са събрани и документи и данни за 618 лекари и студенти по медицина, репресирани по различно време, степен, вид и продължителност, представени в подробен списък по фамилни имена.

Общо в затвори са били задържани за различни срокове 71 лекари и студенти, а и в концентрационни лагери са били общо 86 души. Повече от 45 души, лекари и студенти, са били убити или безследно изчезнали, а за други не е установена причината за смъртта им.

На други жертви смъртната присъда е била променена на "доживотен затвор", но те са били поставени при такива тежки условия, че от инквизиции и настъпили болести в занданите са живяли кратко време и формално са били обявени за "починали в затвора" или съответно в лагера, без да се обявява истинската причина за смъртта им. На смъртния акт на екзекутирания през 1969 г. д-р Радан Сарафов, дори не е отбелязана причината за смъртта.

Повече от 300 студенти са били изключени от Медицинския факултет, в това число и моят баща. Много по-голям е броят на уволняваните и ограничаваните в професионалния растеж, вкл. получаване на научни степени и звания или заемане на ръководни административни длъжности. Голяма част от известните и добри специалисти бяха уволнени или премествани да работят в други селища и здравни служби.

Видни преподаватели - професори, доценти, асистенти и др. бяха обявявани за "народни врагове". Следваха различни административни и професионални репресии.

Но нека помним всички:

220 000 души, преминали през концлагерите в Белене, Слънчев бряг, Скравена, Богданов дол. 2000 горяни, повечето разстреляни без съд и присъда. 11 000 души, съдени от Народния съд, от които 1500 вече след като са били убити и 300 изпълнени смъртни присъди. Насилствена македонизация на 310 000 българи в Пиринския край. Унищожаване на опозицията и обесването на лидера й Никола Петков.

Дали това не е ксенофобия или според някои политици цифрата е малка и какво пък толкова?! Това, дами и господа, е комунизъм в действие просто убийства на мислещи хора! Още няма наказани!
Ксенофобия ли е спазването на Конституцията?
Ксенофобия ли е когато искаш да вмениш закона и да го  приложиш?

Но да припомним, какво е ксенофобия!

Ксенофобия (от гръцки: ξένος – 'непознат, чужденец' и φόβος – 'боязън, страх') означава постоянна, подчертана ненавист, страх или враждебност спрямо чужди неща, обичайно хора, но също така и приемани за чужди културни единици — артефакти, идеи и др. Ксенофобията е свързана с възприемане на чуждите (непознатите) като неразбираеми и поради това опасни и враждебни.

А, какъв ли е терминът, когато експлоатираш част от обществото само и единствено за собствени цели, особено когато има избори? Как ли се наричат тези, които разчитат на по-ниско образованата част за да постигнат своите политически цели?! Как се наричат тези, които купуват гласоподавателите?! Дами и господа, човек, който е готов да бъде купен – нищо не струва!

Ние дали разбираме циганите като етнос или ги разбираме само, когато имаме нужда от тях?! Защо същите не посягат на медици в останалите страни на ЕС! Ами много просто първо ще бъдат наказани и второ политиците в тези държави не очакват политически дивиденти от тях!

Дали е ксенофобия, когато нарушаваш конституцията?! Явно не!
В Чл. 6. на Конституцията на Р България е написано: Всички граждани са равни пред закона. Явно според прочита на някои от нас някои граждани са по-равни, макар и по-необразовани!

В Чл. 35. на Конституцията на Р България е написано: Изучаването на български език е право и задължение на българските граждани. Тогава защо една част от населението на републиката не говори официалния език – българският?! Защо често се пропагандира на друг език, а не на официалният?! Което е явно нарушение на върховния ни закон – Конституцията на Република България!

В Чл. 53. на Конституцията на Р България е написано: Училищното обучение до 16 годишна възраст е задължително.

Тогава, защо гражданите на Р България не знаят български и не спазват законите?  Ами как ще купиш образован човек?! Той мисли, той се съмнява! Затова по добре да обвиняваме всеки, които иска да образова и вмени закона в ксенофобия.

Ксенофобия ли е втълпяването на омраза към едно съсловие?! Да , дами и господа това е ксенофобия! Когато мачкаш и тероризираш едно съсловие , което се грижи за най - скъпото на човека. Кое е това съсловие? Не, дами и господа, не банкерите! А, лекарите!

Лекарите във всички държави са национално богатство, но не и в България! Навсякъде по света лекарят е уважаван и ценен, но не и у нас. Ние го ползваме най-често за политически цели. Защото те – лекарите, нямат право да протестират и да се оплакват! Те имат вменени само задължения но не и права!

Прочетете Закона за здравето и ще се убедите! Над 100 члена  от закона са свързани със задължения от страна на лекарското съсловие и само 4 члена от този закон са задължения на пациентите.

Пациентът е длъжен:
1. да се грижи за собственото си здраве;
2. да не уврежда здравето на другите;
3. да съдейства на изпълнителите на медицинска помощ при осъществяване на дейностите, свързани с подобряване и възстановяване на здравето му;
4. да спазва установения ред в лечебните и здравните заведения.

Лекарят е виновен винаги, но пациентът, който му посяга, е невинен!

Що за народ и Народно събрание сме, когато не защитаваме институциите си, като полицията, учителите, лекарите, юристите, правителството, президента!? Вменяваме само задължения към тях, а не вменяваме такива на гражданите!

Силно желая да видя някои от т. нар. радетели  на човешки права да седне в една линейка и да дежури с някой екип от „Бърза помощ“. После бих пожелал да говори разпалено за ксенофобия!
А дали не беше ксенофобия изселването на българските турци и смяната на имената им!? Явно не, защото много бързо някои политици забравиха, какво са преживели техните събратя!? А, и вероятно са участвали активно в тези мероприятия на БКП! И за разлика от внедрените агенти на ДС  по затворите, повечето политици, а и техните роднини от дясната страна на залата са лежали по занданите именно защото са се борили против ксенофобията!

Кой се манипулира по-лесно мислещият лекар, или пък необразованият, нарочно необразованият!? Ето защо припомних някой членове от конституцията.
А, как протестират лекарите!? Много просто – напускат родината си!

Аз съм лекар и антиксенофоб по душа и по разбиране, защото съм антикомунист и антинацист и съм горд, че упражнявам най-благородната професия. Затова ви моля не ме обиждайте, не обиждайте министъра, желаещ справедливост, не обиждайте Реформаторския блок! Демокрацията е ред, дисциплина и ясни правила!

Когато един политик има смелостта да назове истината и да се опита да въдвори ред и правила, не го наричайте ксенофоб и фашист!

Така не се управлява държава! Така не се управлява Родината ни България!
Образованието, здравеопазването и националната и вътрешна сигурност трябва да са национален приоритет, а не политически дивидент!

И накрая, като лекар нека припомня един термин към някои колеги народни представители:

Какво е Логорея (гръцки от logos — слово, реч, и rhoia — течение, изтичане) е неудържимо, превъзбудено говорене, многословие; в нервологията/психиатрията е симптом при патология на речта - съчетание на скорост на говоренето и в същото време многословие/празнословие и/или безсмислен поток от думи. "Пациентите нямат стремеж да изслушват събеседника, дори не му дават възможност да се изкаже. Нерядко просто не спират да говорят без прекъсване.". Като симптом се наблюдава при сензорната афазия, маниакалните състояния и шизофренията.

Моля ви, не бъдете такива политици!, заключи д-р Димитър  Шишков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Др

    0 0 Отговор
    Браво колега!
  • 2 мъдър

    0 0 Отговор
    Твърдо подкрепям министъра на здравеопазването д-р Петър Москов. Това е един много искрен човек, защитаващ справедливата кауза на може би най-благородната професия, срещу човешкия идиотизъм, асоциалност, безотговорност, простащина и безпросветна наглост! Що се отнася до историческата ретроспекция, направена от д-р Д. Шишков, тя е доста субективна, пристрастна и политически оцветена... Извинявайте, но да защитаваш американския шпионин и изменник д-р Радан Сарафов е позиция доста спорна и даже скандална! Вярно, че баща му е бил лично засегнат по политически причини, но и аз по същите причини бях преждевременно и безцеремонно уволнен от правителството на Иван Костов, само на 46 г. възраст, с две висши образования, със специализации на Запад, с деца, нуждаещи се от подкрепа - син в прогимназията и син първа година студент! Явно тези сакатлъци са типично български патент и така и ще бъде... за съжаление...
  • 3 Ох боли

    0 0 Отговор
    "Да си лекар в България е като участие в „Сървайвър“. -
    Аз бих го перифразирал - "Да отидеш на лекар в България е като участие в Сървайвър"