28 Април, 2015 07:26 5 464 4

15 крилати фрази от Тери Пратчет

  • тери пратчет-
  • цитати-
  • фрази-
  • писател

Хаосът се намира в изобилие тъкмо там, където някой се опитва да въведе ред. И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-способен организатор.

През далечната 1948 година на днешната дата е роден прочутият британски писател фантаст Тери Пратчет. Той си отиде от този свят преди малко повече от месец на 66-годишна възраст, но остави след себе си невероятни романи и разкази, които продължават да ни увличат, да ни разсмиват и да ни карат да се замислим.

Известен с безграничното си въображение и сентенциите си за живота, изпълнени едновременно с дълбок смисъл и немалка доза хумо, Прачетостави след себе си много материал за размисъл.

Ето някои от сентенциите му, които ще останат и с които ще го помним:

Никой не полудява по-бързо от нормалния човек. („Фантастична светлина“)

Същината на живота е като да гледаш филм. Само че винаги го пускаш 10 минути след началото и никой не ти разказва сюжета и трябва да го изградиш сам от уликите, с които разполагаш. ("Подвижни образи")

Историите с въображение имат способността да разстройват хората без такова.

Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва.

Казват, че обратното на шума е тишината. Това не е вярно. Тишината е само отсъствие на шум.

Тези, които търсят истината, трябва винаги да бъдат предпочитани пред онези, които мислят, че вече са я открили. ("Чудовищна команда")

Слънчевата светлина мисли, че е по-бърза от всичко, но греши. Без значение колко бързо пътува тя, тъмнината винаги е там първа и я чака.

Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.  ("Дядо Прас")

Фантастиката и фентъзито са като спортен уред за мисълта - не могат да те отведат никъде, но тренират мускула, с който можеш да стигнеш навсякъде.

Нямам нищо против скуката. На нея можеш да разчиташ.(„Музика на душата“)

Има моменти в живота, които хората трябва да знаят да не изпускат. Балоните са проектирани, за да учат малките деца на това.

Ако не превърнеш живота си в история, просто ставаш част от нечия друга история. ("Изумителният Морис и неговите образовани гризачи")

Нещата, които се опитват да приличат на други неща, често пъти приличат на нещата повече от самите неща.(„Посестрими е занаята“)

Толкова много вселена и толкова малко време.

Времето е наркотик, в големи дози убива. („Малки богове“)
 


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 don kele

    2 0 Отговор
    Респект!
  • 2 Дор

    1 3 Отговор
    Половината са безсмислици.

    Коментиран от #3

  • 3 Род

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дор":

    ама разбира се, кой по дяволите е Тери Пратчет, за да спори с теб ?!
  • 4 АГЕНТ ТЕНЕВ

    2 0 Отговор
    ЧОВЕК КОЙТО МОЖЕ ДА БЪДЕ КУПЕН,ПО ПРЕЗУМПЦИЯ НЕ СТРУВА НИЩО....

    ТЕРИ ПРАЧЕТ