Last news in Fakti

18 Октомври, 2015 16:01 1 416 0

Банкя може да се превърне в международен център за рехабилитация и балнеолечение

  • красимир гълъбов-
  • банкя-
  • превърне-
  • международен-
  • център-
  • рехабилитация-
  • балнеолечение

В новия мандат, това ще бъде една от моите каузи, заяви д-р Красимир Гълъбов

Ратувам Банкя да възстанови славата си на балнеоложки център, заяви за Факти.бг д-р Красимир Гълъбов, кандидат за общински съветник от Реформаторския блок под № 27, с преференция №7.

В годините на прехода държавата доказа, че е лош стопанин. Девет от тринадесетте бази след повсеместна разруха, смениха собствеността си и преминаха в частни ръце. От работещ курорт с национално значение, Банкя се превърна в посредствен град и загуби облика си на известен курорт. От 940 души персонал, лекари, мед. сестри, рехабилитатори и други, които се препитаваха, чрез балнеолечение , сега са останали 10%.

След дълга борба, най-накрая СОС прие със свое решение да възложи, чрез концесия старата баня, и прилежащ към нея обект, за да се изгради съвременен балнео-лечебен комплекс като се съхрани основният обект-паметник на културата и се построи нов хотелски комплекс.

В годините на прехода концесията се превърна в мръсна дума. Три са основните фактори, които доведоха до това. Слабо защитения публичен интерес, отдаването на земята в едно със застроената площ и природните ресурси на безценица и най-вече защитена минимална финансова тежест за инвеститора при неизпълнение на договора.

Слава Богу с реалното участие на гражданското движение се надяваме в сегашната концесия на минералната баня, тези проблеми да бъдат туширани и избегнати. Време е, за хармонично и културно развитие на района. Освен читалищните бази, където по естествен път, се възвръща народното творчество, чрез многобройните групи с народни танци, имаме остра нужда от нови места за културни развлечения. Така и не се реализира идеята за изграждане на ловен дом, за който отдавна мечтаят ловците от месните две ловни дружини. Банкя няма своя културен дом.

В новия мандат, това ще бъде една от моите каузи. Ще инициирам кампания за превръщането на Банкя в международен център за рехабилитация и балнеолечение. Имаме уникалната възможност да използваме трите бази, които са към ВМА. Само в една от тях има 100 тангентора. Това е подходящ начин да се привлекат средства по европейските програми за тяхното съвременно реновиране.

При работещи бази, само по линия на НАТО, могат да се лекуват и рехабилитират по 2 хиляди курортисти на месец. Това ще бъде мощен стимул за местния бизнес. Ако реализираме тази идея, не само че ще изчезне безработицата в района, но ще имаме недостиг на квалифицирани кадри с владеене на чужд език.

В активния сезон, в най-добрите си години Банкя приемаше по 40 хиляди души на месец. Сега по 20 пъти по малко. Време е общинското и държавно ръководство, заедно с бизнеса и гражданските организации, да инициира създаването на стратегия за развитието на курорта и града за следващите 20 години напред.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА