Last news in Fakti

19 Октомври, 2015 14:37 1 655 0

Отстраниха 3-килограмов тумор след сложна операция

  • отстраниха-
  • 3-килограмов-
  • тумор-
  • сложна операция

Операцията бе извършена от ортопедите от „Софиямед“

Изключително сложна операция по отстраняването на огромен тумор в областта на рамото и шията извършиха ортопедите на УМБАЛ „Софиямед“.  Интервенцията е извършена на 65 годишен пациент, който е препоръчан за операция още преди 2 години.

„Пациентът дойде на преглед при мен преди 2 години, когато и за първи път го насочих за операция.Поради някакви причини обаче той отложи операцията за по-късен етап и така до преди няколко дни когато отново се обърна към мен. Разположението на тумора в непосредствена близост до шийният отдел на гръбначния стълб и лявата раменна става беше довел до почти пълно обездвижване на въпросните структури. Образуванието беше с още по-големи от преди размери-25Х20см, по-голям от грейпфрут, и нашата намеса вече беше наложителна. Предстои да изчакаме хистологичното изследване, което ще покаже дали туморът е доброкачествен или злокачествен“, коментира проф. д-р Любен Стоков, извършил операцията заедно с екипа на д-р Бисер Бончев, завеждащ отделение по ортопедия и травматология в „Софиямед“.

Операцията е продължила около 3 часа, а туморната формация тежи почти 3 кг.

„Интервенцията беше изключително сложна, тъй като туморът беше в близост до важни кръвоносни съдове и нерви, които трябваше да внимаваме да не засегнем. Туморната формация беше образувала нещо като гърбица насочена нагоре, назад и напред в шийно – раменната област и мъжът беше със силно ограничени движения, възпрепятстващи възможността му дори да се облича самостоятелно.

Моят съвет към пациентите е когато става дума за подобни образувания да се подлагат на оперативно лечение навреме, тъй като често пъти има възможност доброкачествения тумор да се превърне в малигнена (злокачествена) формация“, уточнява ортопедът проф. Стоков, който вече оперира и в болница „Софиямед“.

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА