Last news in Fakti

26 Юни, 2016 01:15 1 459 0

Пилетата могат да различават цветове

  • пилета-
  • цветове-
  • зрение-
  • различават

Това установиха шведски учени

Пилетата могат да различават цветове - 1

Ново проучване потвърди способността на пилетата да различават цветове в променящи се светлинни условия, предаде UPI.

Тази констатация е била направена от шведски учени, които забелязали това, докато слънцето е или високо в небето, или скрито зад облаци, или ниско в небето.

Докато има светлина, пернатите се възползват от цветното си зрение, за да направят разлика между узрял и неузрял плод, както и да разпознаят своите себеподобни.

Учените приучили пилета да имат предпочитание към оранжевия цвят. Докато пилетата били отглеждани в среда с бяла светлина, им били представяни различно оцветени контейнери - червен, жълт и оранжев. Единствено в оранжевия имало храна. Учените променили светлината в помещението, за да се получат различни нюанси на червена светлина, но вниманието на пилетата останало фокусирано върху оранжевия контейнер.

Резултатите от експеримента били използвани, за да се създаде модел, който симулира цветното зрение на пилетата. Той ще позволи на учените да сравнят способността да се различават цветове в променящи се светлинни условия при пилета, птици и други животни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА