8 861 6

Гасете лампата нощем, светлината е вредна за костите

При хора, изложени на постоянна светлина, може да бъде засегнато здравето

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Прекалено дългото излагане на силна светлина може да е вредно за вашето здраве. Това доказва изследване с мишки, при които след 6 месечен престой на постоянна светлина е регистрирана загуба на сила и костна маса, както и появата на възпалителни процеси. Тези открития са тревожни за някои професии, както и за пациенти в болниците, които са изложени по-дълго на светлина, съобщи МегаВселена.

В експеримента са били включени 134 опитни мишки, които са държани на светло в продължение на половин година. В края на опита мишките са загубили половината от силата на мускулите си в сравнение с контролните образци водили нормален живот в цикъл светло-тъмно.

Костите на мишките са били засегнати силно. Порестата част на костите, която поема теглото на тялото, е загубила около една трета от обема си и е изтъняла с 10%. Също както при ранните стадии на остеопороза. Увеличен е и броят на белите кръвни клетки, което говори за възпаление или стрес.

Според учените тези промени са свързани с нарушаването на вътрешния часовник. При нормални условия има ясна разлика между сигналите от невроните в мозъка през деня или през нощта. Когато са изложени на постоянна светлина, тези разлики се намаляват със 70%.

Резултатите от изследването показват, че и при хора, изложени на постоянна светлина, може да бъде засегнато здравето. При жените, изложени по-дълго на постоянна светлина намалява силата на костите и те стават по-чупливи.

Екипът изследователи, воден от Йохана Меир от Университета в Лайден, Холандия открива, че аномалиите при изследваните животни бързо изчезват, когато се възстанови ритъмът светло-тъмно. Това е добра новина, защото показва, че и хора, които са били изложени на непрекъсната светлина, както е например в интензивните отделения на болниците или при недоносените бебета в неонатологичните отделения, могат да се възстановят.

Според Меир при тях трябва да се ползват маски за очите, като тези използвани при самолетните полети, което е лесно приложимо.

Все пак изследователите уточняват, че ефектът от липсата на тъмнина може да е много по-силен при мишките, които са нощни същества, отколкото при хората. Наред с това, шест месеца се равняват на около една четвърт от мишия живот, а светлината има значително по-силен ефект върху същества които са по-активни през тъмната част от денонощието, каквито са мишките.

Холандия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 08:55  25.07.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ВРЕДО
  Отговор
  2 11:19  25.07.16
  не дишайте вредно е за белите дробове
 • гост
  Отговор
  3 12:47  25.07.16
  Но как е възможно? А Дуно от Бялото братство постоянно реве: Светлина, светлина, светлина! ??? явно иска да ни разболее тогава, логически така излиза? Аз вече се ошашавих от толкова човешки открития, не зная какво да правя... Единия каже - светлината е полезна, другият е вредна? И кое да правя сега - да не излизам денем никъде и вечер да се крия в стаята ли? дадено, но кажете на лапачите наричани политици и чиновници да не искат пари и данъци, щото няма как да ходя на работа, щом светлината е вредна...! а ако спрат няма да ходя никъде... абе това човечество съвсем се побърка нещо? Едните реват едно, другите наобратно? А какво да правим, да не гледаме на лунна светлина, да не си купуваме свещи прожектори? Да не шофираме нощем ли? Мисля, че тоя свят не е нормален щом има такива неща. Хем едните казват - повече светлина в стаята, другите, пък че е вредна? добре де, аз и без това не спя на лампа, ще я демонтирам и ще стоя на тъмно... дано съм здрав! Ама надали, с тия ядове....
 • грамотен
  Отговор
  4 14:22  25.07.16
  Джамбазов, градът се казва Лейден, а държавата Нидерландия.
 • Косматия
  Отговор
  5 15:16  25.07.16
  Голямо разлопване на дъски се наблюдаа у учените напоследък!
 • Кака Гинка
  Отговор
  6 02:45  26.07.16
  Как ли е оцеляло човечеството не знаейки до сега този факт?!

Напиши коментар:


Публикувай