6 258 0

Вредни храни, които всъщност са полезни

Снимка: shutterstock.com
Снимка: shutterstock.com
Иво Стойнев

Диетологът Луис Кавано публикува дълъг списък от „вредни“ храни, които всъщност са по-полезни, отколкото си мислим. Най-впечатляващите продукти в нея са желатинът, патешката мас, та дори и свинската.

За много хора здравословното хранене означава нискокалорично, което пък означава нискомазнинно. Въпреки това патешката мас е с високо съдържание на безценните мононаситени мастни киселини. Разтопете мазнината и я добавете към печените си картофи.

Същото се отнася за свинската мас и сланина. Може да се ползва в редица ястия – в сладкиши, като алтернатива на зехтина, пържене на зеленчуци. Тя е изключително богата на витамин D, от чиято липса масово страдат модерните хора. Богат е и на добър холестерол.

Желатинът пък е богат на аминокиселини, глицин и пролин, колаген. Това означава по-хубава кожа, коса и нокти. И по-бавно стареене. Желатинът също така подобрява храносмилането, раните зарастват по-бързо.

Други „лоши“ храни, които всъщност са полезни, са картофите, фъстъченото масло и шоколадът. Картофите са богати на калий, също толкова, колкото и бананите.

Шоколадът също е богат на антиоксиданти, магнезий, витамини, протеини и фибри. Черният, разбира се. Какаото в него регулира кръвното налягане, подпомага кръвообращението, подобрява храносмилането.

Ползите от фъстъченото масло са подобни на тези от маста. Богато е на мононаситени мастни киселини, антиоксиданти, но има и протеини. Избирайте сурово фъстъчено масло, ако го купувате, ако не – може и сами да си го приготвите.Напиши коментар:


Публикувай