20 132 9

Девет храни забранени за хладилник

Снимка: shutterstock.com
Снимка: shutterstock.com
Иво Стойнев

Има храни, които ние традиционно държим в хладилника, включително хляб, домати, авокадо и торта, но истината е, че те там не се запазват по-дълго или по-добре. Експертите са съставили списък на храни, които могат да се държат в шкаф и също да се запазят пресни. Някои от тях дори могат да издържат по-дълго време на стайна температура, отколкото в хладилника.

Ето и 9 неща, които не трябва да съхранявате на студено:

1. Хляб
Хлябът изсъхва в хладилника много по-бързо, отколкото в кутията за хляб, дори и да го сложите в найлонов плик. Най-добре е да го държите в дървена кутия, която обаче да е на хладно и сухо място. Иначе може да мухляса по-бързо.

2. Салата
Ако не успеете да изядете салатата си и решите да си я оставите за по-късно, не я слагайте в хладилник, особено ако съдържа лук. Най-много да вмирише хладилника ви. По-разумно е да я сложите на сухо, тъмно и проветриво място.

3. Чесън
Този зеленчук също трябва да се съхранява на сухо и проветриво място, за да остане свеж за по-дълго.

4. Авокадо
Ако искате авокадото ви да ускори процеса си на зреене, сложете го в купа за плодове (извън хладилника), в непосредствена близост до един банан.

5. Домати
Естественият вкус на доматите се променя от студеното. Най-добре е да ги съхранявате при стайна температура.

6. Мед
Тази храна няма абсолютно никаква нужда от това да бъде охлаждана. Идеалното място на буркана с мед е в шкафа.

7. Торта
Почти всички торти могат да бъдат съхранявани в херметически затворени контейнери, вместо в хладилник.

8. Пъпеш
Пъпешът може да бъде държан в хладилник след като го нарежете. Преди това обаче го дръжте на сухо и хладно място, на стайна температура, тъй като в хладилника ще омекне твърде бързо.

9. Кафе
Въпреки че някои кулинари твърдят, че кафето трябва да се съхранява на хладно място, все пак мястото му не е в хладилника, защото то поглъща миризмите на другите храни. Най-добре е да го съхранявате в херметически затворен контейнер.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Леля Пенка
  Отговор
  1 08:46  09.08.16
  Само за хляба и тортата не съм съгласен.Тортата през лятото ако я оставите на топло и за 2-3 дни познайте кой , ще тича в тоалетната .Също и хляба се запазва много по дълго в топлите дни в хладилника от колкото навън.
 • бай Кольо
  Отговор
  2 09:12  09.08.16
  С много неща не съм съгласен и то защото съм ги пробвал: 1. Хляб в хладилника - запазва се в пъти по дълго време, особено в топлите дни. Трябва да бъде във фолио. 2. Салата - напълмо погрешно - особено ако не е застроена 3. Авокадо - ако вече е разрязано, в хладилника издържа десетина дни 4. Торта - явно авторът не познава този кулинарен подукт, хладилникът е задължителен. Иначе в топлото време, след дни, ще имаме непознат продукт. 6. Пъпеш - явно и този продукт е екзотика за авторът Материалът е по-скоро подходящ за друга рубрика, например - смешни предложения.
 • хаха
  Отговор
  3 09:58  09.08.16
  Много забавна статия :) Може да добавите накрая "Да не се приема на сериозно, няма нищо общо с реалността!"
 • Лъчо
  Отговор
  4 10:54  09.08.16
  Аз пък сега се притесних за биричката която ме чака добре охладена и изпотена в хладилника дали да не я извадя навън........

 • Бай
  Отговор
  5 11:45  09.08.16
  А бе въобще няма смисъл от хладилници. А-а-ами ! Едно време хорицата как са са запазвали продуктите и без хладилник - сирене, масло, мляко...яйцата си ги вземали пресни, пресни. Сега, какво е туй изкривяване - всичко в хладилника ! Срамота ! Всичко само прясно трябва да се консумира. Хвърляйте ги тея хладилници през балконите... "Само токата харчат и вдигат бръмчащ шум", "Аз моята хладилниката зимата не я ползвам - изключено го държа - то вкъщи е по-студено от в хладилниката" това са само част от коментарите по повод ползата от хладилниците в модерното бълга-а...ромско извинетИ общество...
 • ЪКИ
  Отговор
  6 12:08  09.08.16
  Много вярна статия. Това, че масово невежи хора нямат елементарен усет към продуктуте е тъжно. Много тъжно , а и води до много други изкривявания в ежедневието . Брат ми живееше дълги години във Франция в студентско общежитие без хладилник. И се научи отлично да наблюдава и усеща продуктите и храната. Качественият хляб се държи в кутия за хляб. За изброените продукти , само трябва да се поясни, че млечните кремове на тортите може да се вкиснат ако са на пряко слънчево нагряване.

  Коментиран от #7

 • Бай
  Отговор
  7 13:58  09.08.16

  До коментар #6 от "ЪКИ":

  Да, тъжно е, като погледнеш с какви боклуци се тъпчат двуногите, наричащи себе си хора. Защото организма няма нужда от 99% от нещата, които се консумират, а пък за количеството да не говорим. Ядете ли месо, животински продукти, пържено, мазно, алкохол, газирано.... - това нормален и уважаващ себе си човек не би го поел...но и без това всичко е объркано, така, че повечето са решили да не си използват волята и мозъците си и да карат по течението на илюзията...
 • Jack Bauer
  Отговор
  8 16:50  09.08.16
  "...Хлябът изсъхва в хладилника много по-бързо, отколкото в кутията за хляб, дори и да го сложите в найлонов плик...". Автора на статията кога за последно е виждал "хляб" и "хладилник"!?!?!
 • пипалот
  Отговор
  9 20:57  09.08.16
  БАНАНИТЕ почерняват и омекват

Напиши коментар:


Публикувай