816 1

"Акция на осъдените на смърт" пред НЗОК

Пациенти с хепатит С протестираха заради забавянето на животоспасяващо за тях лечение

"Акция на осъдените на смърт" пред НЗОК

Пациенти с хепатит С протестираха пред сградата на Националната здравноосигурителна каса, предаде БНР.

Протестът бе обявен като „акция на осъдените на смърт“, защото Касата все още не е спазила обещанието си да отпусне животоспасяваща терапия, която дава шанс за излекуване и живот дори на хора в напреднал стадий на болестта, които не са се повлияли от предишни терапии.

През 2015 година в ЕС беше регистрирано ново лечение на хроничния хепатит С. То може да излекува повече от 90 процента от пациентите. Успеваемостта на досегашните терапии трудно надхвърля 70 на сто. Медикаментът беше включен в реимбурсната листа у нас, а от края на февруари тази година има и решение на Надзорния съвет на Здравната каса, че държавата ще плати на най-тежко болните новата терапия.

Според пациентите обаче това все още не се е случило. 440 души очакват одобрение на протоколите си, а някои от нас вече ги няма, пишат пациентите в протестното си писмо. По данни на специалистите, носителите на вируса на хепатит С у нас са над 100 хиляди.

Четири човека са починали, докато са чакали одобрение на терапията си, обяви председателят на Сдружение "ХепАктив“ Силвана Лесидренска пред журналисти и представители на Националната здравноосигурителна каса. Десетки чакат отговор дали ще получат ли лечение с новото лекарство вече трети месец, въпреки че законният срок е двумесечен:

Докато вие ги разглеждате просто като едни числа и протоколи, това са хора, които на мен ми звънят всеки ден и казват: "Помогнете ни, ние умираме! Какво се случва с моя протокол?"

Нямаме такива сигнали, контрира доктор Величка Стаменова от Отдел "Лекарствена експертиза“ на Касата:

Тримесечно отлагане няма. В двумесечния срок са разгледани, заявявам го категорично. Ще получите информация допълнително за това кога е разгледан всеки един пациент.

От институцията увериха още, че единствените пациенти с отложено или отказано лечение са били медицински неподходящи. Очаква се до края на деня от Сдружение "ХепАктив“ да внесат жалба с имената на всички болни със забавени протоколи. От Касата се ангажираха да разгледат индивидуално всеки случай в най-кратък срок.

 

София / България


Още по темата

 • Стартира безплатен скрининг за хепатит С

  Стартира безплатен скрининг за хепатит С

  УМБАЛ „Пълмед“ стартира безплатна скринингова кампания за ранно откриване на хепатит С. Тя ще се извърши от 15-ти август до 15-ти ...
  11.08.2016
  736
  0
 • Лечение за 16 пациенти с хепатит С

  Лечение за 16 пациенти с хепатит С

  Най-малко 16 пациенти с хепатит C са получили одобрение за скъпоструващо лечение в рамките на вчерашния ден, след провелия се протест пред централата ...
  10.08.2016
  716
  0

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Леля Пенка
  Отговор
  1 05:04  11.08.16
  Да се живее в България си е "СЪРВАЙВЪР"

Напиши коментар:


Публикувай