9 Август, 2016 12:53 1 283 1

"Акция на осъдените на смърт" пред НЗОК

  • акция-
  • осъдените на смърт-
  • нзок-
  • хепатит с

Пациенти с хепатит С протестираха заради забавянето на животоспасяващо за тях лечение

"Акция на осъдените на смърт" пред НЗОК - 1

Пациенти с хепатит С протестираха пред сградата на Националната здравноосигурителна каса, предаде БНР.

Протестът бе обявен като „акция на осъдените на смърт“, защото Касата все още не е спазила обещанието си да отпусне животоспасяваща терапия, която дава шанс за излекуване и живот дори на хора в напреднал стадий на болестта, които не са се повлияли от предишни терапии.

През 2015 година в ЕС беше регистрирано ново лечение на хроничния хепатит С. То може да излекува повече от 90 процента от пациентите. Успеваемостта на досегашните терапии трудно надхвърля 70 на сто. Медикаментът беше включен в реимбурсната листа у нас, а от края на февруари тази година има и решение на Надзорния съвет на Здравната каса, че държавата ще плати на най-тежко болните новата терапия.

Според пациентите обаче това все още не се е случило. 440 души очакват одобрение на протоколите си, а някои от нас вече ги няма, пишат пациентите в протестното си писмо. По данни на специалистите, носителите на вируса на хепатит С у нас са над 100 хиляди.

Четири човека са починали, докато са чакали одобрение на терапията си, обяви председателят на Сдружение "ХепАктив“ Силвана Лесидренска пред журналисти и представители на Националната здравноосигурителна каса. Десетки чакат отговор дали ще получат ли лечение с новото лекарство вече трети месец, въпреки че законният срок е двумесечен:

Докато вие ги разглеждате просто като едни числа и протоколи, това са хора, които на мен ми звънят всеки ден и казват: "Помогнете ни, ние умираме! Какво се случва с моя протокол?"

Нямаме такива сигнали, контрира доктор Величка Стаменова от Отдел "Лекарствена експертиза“ на Касата:

Тримесечно отлагане няма. В двумесечния срок са разгледани, заявявам го категорично. Ще получите информация допълнително за това кога е разгледан всеки един пациент.

От институцията увериха още, че единствените пациенти с отложено или отказано лечение са били медицински неподходящи. Очаква се до края на деня от Сдружение "ХепАктив“ да внесат жалба с имената на всички болни със забавени протоколи. От Касата се ангажираха да разгледат индивидуално всеки случай в най-кратък срок.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Леля Пенка

    0 0 Отговор
    Да се живее в България си е "СЪРВАЙВЪР"