Last news in Fakti

15 Август, 2016 17:24 4 193 0

Димитър Цонев е с масивен кръвоизлив в мозъка, има аневризми

  • димитър цонев-
  • масивен кръвоизлив-
  • мозъка-
  • аневризми

Състоянието на Димитър Цонев е тежко, каза началникът на Военномедицинска академия ген.-майор проф. Николай Петров за "24 часа". Предстоят още диагностични и терапевтични процедури, включително и оперативни. На този етап не можем да коментираме прогнози, обясни ген.-проф. Петров.

56-годишният журналист от БНТ е в реанимацията на ВМА, след като се почувствал зле на връщане от Варна в неделя. По пътя се оплакал от главоболие и се наложило съпругата му Мариана да го смени зад волана. При пристигането им в София той бил още по-зле, с изпотяване и затруднено дишане. Цонев веднага бил закаран във ВМА. Образните изследвания показали, че той е с тежък хеморагичен инсулт. Масивният кръвоизлив в мозъка е вследствие на аневризми, научи "24 часа". Аневризмата е разширен участък по дължината на кръвоносен съд. На това място съдовата стена постепенно изтънява и се разслоява. Най-често в момент на високо артериално налягане се стига до пръсване (руптура) на аневризмата и се получава обилен кръвоизлив. Ако е мозъчна аневризма - най-често в артериите в основата на мозъка, човек получава хеморагичен инсулт. Аневризми се образуват и в аортата. Независимо къде е аневризмата, пръсването й е спешно животозастрашаващо състояние, чието овладяване и лечението е много трудно. При Цонев се обмисля мозъчна интервенция, но той първо трябва да бъде стабилизиран, съобщи още "24 часа". Периодично се провеждат образни изследвания и консулти с неврохирурзи.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА