4 259 3

Да се събудиш след 16 години кома

Иновативен стимулант стимулира работата на мозъка, подобрявайки кръвообращението

Теодор Николов

На 11 май 2000 г. 6-годишната Александра Янарска, дъщеря на известната полска актриса Ева Блашчик, изпива таблетка с вода и се задавя. Момиченцето изпада в кома заради хипоксия и е в това състояние до август тази година.

Сега вече 22-годината Александра може да изразява емоции и е способна да възприема всичко, което се случва около нея, съобщава medportal.ru.

Това е станало възможно благодарение на съвместната работа на полски медици и японски учени. Проф. Исао Морите разработва новаторска процедура, с която на пациенти в кома се имплантират електроди в шийната част на гръбначния стълб. Електродите получават сигнали от основната част на апарата, разположена на тялото на пациента, и подават ток, който стимулира работата на мозъка, подобрявайки кръвообращението.

Доктор Моника Барчевска от клиниката по неврохирургия в Университетската болница в Олщин заявява, че може да се говори за пълно излизане на момичето от комата. Пациентката ще има нужда от дълга рехабилитация, тя трябва тепърва да се учи отново да ходи и говори, но самият факт на излизането от кома дава надежда за много пациенти.

Стимулаторът ЦНС е поставен на още шестима пациенти в началото на май 2016 г. и вече втори се събужда. Първият е 35-годишен мъж, който се намира в съзнание и вече може да разговаря на някои теми.

Стимулаторите на проф. Морите ще бъдат поставени на още 8 пациенти до края на годината.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Васичка Атанасова
  Отговор
  1 03:56  22.08.16
  а на баща ми му изключиха апарата на 5 ден във варнеНската болница наречена ТЕРАПИЯТА НЕВРОЛОГИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ ПРИ БОЛНИЦА СВЕТА МАРИНА ПЪЛНА МАФИЯ СА

  Коментиран от #2

 • Morgoth
  Отговор
  2 11:12  22.08.16

  До коментар #1 от "Васичка Атанасова":

  Тук най-вероятно става дума за така наречената "будна кома" когато човека няма нужда от апарати, защото мозъка се справя с несъзнателните процеси, но напълно е изключил съзнателните.
 • brawo
  Отговор
  3 00:36  23.08.16
  EWALA. V BG TWA NQMASHE DASE SLUCHI NIKOGA DA ISCHAKAT I 16 DENA TAKOWA NESHTO. KAKTO KAZA PO NADOLO V KOMENARA SI CHE NA 5 DEN I MU ISKLIUCHIHA APARATA. TVA E BG MAFIOTI NIKOGA NQMA DASI PRAVQT TRUDA DA IZLEKUVAT NQKOI PA KAMOLI DAGO SABUDQT OT KOMA KOLKO LI SE PRISMIWAT NA BG HMMM XAXA

Напиши коментар:


Публикувай