Last news in Fakti

21 Август, 2016 23:00 6 866 3

Да се събудиш след 16 години кома

  • учен-
  • кома-
  • стимулант

Иновативен стимулант стимулира работата на мозъка, подобрявайки кръвообращението

На 11 май 2000 г. 6-годишната Александра Янарска, дъщеря на известната полска актриса Ева Блашчик, изпива таблетка с вода и се задавя. Момиченцето изпада в кома заради хипоксия и е в това състояние до август тази година.

Сега вече 22-годината Александра може да изразява емоции и е способна да възприема всичко, което се случва около нея, съобщава medportal.ru.

Това е станало възможно благодарение на съвместната работа на полски медици и японски учени. Проф. Исао Морите разработва новаторска процедура, с която на пациенти в кома се имплантират електроди в шийната част на гръбначния стълб. Електродите получават сигнали от основната част на апарата, разположена на тялото на пациента, и подават ток, който стимулира работата на мозъка, подобрявайки кръвообращението.

Доктор Моника Барчевска от клиниката по неврохирургия в Университетската болница в Олщин заявява, че може да се говори за пълно излизане на момичето от комата. Пациентката ще има нужда от дълга рехабилитация, тя трябва тепърва да се учи отново да ходи и говори, но самият факт на излизането от кома дава надежда за много пациенти.

Стимулаторът ЦНС е поставен на още шестима пациенти в началото на май 2016 г. и вече втори се събужда. Първият е 35-годишен мъж, който се намира в съзнание и вече може да разговаря на някои теми.

Стимулаторите на проф. Морите ще бъдат поставени на още 8 пациенти до края на годината.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Васичка Атанасова

    0 0 Отговор
    а на баща ми му изключиха апарата на 5 ден
    във варнеНската болница наречена ТЕРАПИЯТА
    НЕВРОЛОГИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ
    ПРИ БОЛНИЦА СВЕТА МАРИНА
    ПЪЛНА МАФИЯ СА

    Коментиран от #2

  • 2 Morgoth

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Васичка Атанасова":

    Тук най-вероятно става дума за така наречената "будна кома" когато човека няма нужда от апарати, защото мозъка се справя с несъзнателните процеси, но напълно е изключил съзнателните.
  • 3 brawo

    0 0 Отговор
    EWALA. V BG TWA NQMASHE DASE SLUCHI NIKOGA DA ISCHAKAT I 16 DENA TAKOWA NESHTO. KAKTO KAZA PO NADOLO V KOMENARA SI CHE NA 5 DEN I MU ISKLIUCHIHA APARATA. TVA E BG MAFIOTI NIKOGA NQMA DASI PRAVQT TRUDA DA IZLEKUVAT NQKOI PA KAMOLI DAGO SABUDQT OT KOMA KOLKO LI SE PRISMIWAT NA BG HMMM XAXA