1 180 0

Млякото от щастливи крави е с повече калций

Подобряването на хормоналния фон на едрия рогат добитък включително за сметка на използване на специални компоненти в комбинираните фуражи и съдържащия се в тях калций позволява да се подобри качеството и хранителността на получаваната млечна суровина. Това показват резултатите от изследване на европейски учени, публикувани в сп. Journal of Endocrinology, съобщава изданието "Български фермер".

Актуалността на изследването е свързана с това, че според официалната статистика в Северна Америка 5-10% от всички крави страдат от хипокалцемия, при което концентрацията на калций в млякото им е по-ниска от необходимите параметри.

Едновременно с това изследователите са установили, че показателите за съдържанието на калций в млякото са тясно свързани с равнището на серотонин - хормона на щастието. При това използването на ароматизатори и отделни фуражни добавки в рамките на специални дажби позволява контролирането на равнището на серотонин.

Както отбелязват специалистите, щастливите крави не само дават повече мляко, но и то е с високо съдържание на калций. Затова повишаването на настроението на млечните крави може да се окаже ефективно средство за подобряване на качеството на млечната продукция в бъдеще.

 Напиши коментар:


Публикувай