1 792 0

Наноботи борят мозъчните нарушения

Теодор Николов

Малките, контролиращи ума наноботи, които могат да бъдат инжектирани в човешкото тяло и да бъдат режисирани от лекарите, биха могли да се използват за лечение на заболявания в бъдеще. Учените за първи път използват наноботи, поставени в живо същество. Те казват, че технологията може да се използва за лечение на мозъчни нарушения, като шизофрения, депресия и разстройство с дефицит на внимание, пише Daily mail. 

Технологията наподобява наноботите, които сте виждали в научно-фантастичните филми като Star Trek и Red Dwarf, където рояци микроскопични роботи могат да бъдат използвани за ремонт на увредена тъкан. Изследователи от Bar Ilan University в Рамат Габ, Израел и от Интердисциплинарния център в Херцлия, сглобяват наноботи, като използват ДНК като образец, за да създадат кухи черупчести структури. След това в тях могат да се поставят лекарства, преди да са химически затворени с частици железен оксид. 

Наноботите означават за лекарите, възможност за контрол над освобождаването на лекарства. Водени от д-р Идо Бачелет, главен изследовател на нанотехнологиите в Bar Ilan University, екипът вече е показал, че могат да контролират този процес с човешки мозъчните вълни. За да се постигне това, те създават компютърен алгоритъм за откриване, когато мозъкът на човек е под психическо напрежение. Гледайки за промени в дейността на мозъка, на компютъра, след което алгоритъмът е в състояние да предизвика електромагнит за отключване на наноботите, които са били инжектирани. Те пускат флуоресцентен протеин, което позволява на учените да следят скоростта на освобождаване. 

Учените казват: "Като доказателство за принципа, ние демонстрираме активиране на ДНК роботи, което да предизвика клетъчен ефект във вътрешността на насекомите Blaberus discoidalis, с познавателна цел.“ "Тази технология позволява онлайн превключване на биоактивна молекула и изключване в отговор на когнитивното състояние на субекта." Те казват, че технологията може да се адаптира и да се използва при хора, като се потърсят промени в мозъчната дейност, които водят до шизофрения или пристъпи на депресия или епилепсия. 

Пациентите могат да бъдат инжектирани с наноботи, които пренасят лекарството и капсула, съдържаща сензори за откриване на електрическата активност на мозъка. Когато тази дейност показва определен модел, той би могъл да предизвика електромагнит в капачката, за да накара наноботите да освободят лекарствата, които носят. В случай на епилепсия, например, може да се открие припадъка, който идва от мозъчната дейност, след това наноботите освобождават лекарство против припадъци. Учените казват, че технологията може да се използва и извън областта на медицината. „Представете си, ако можете да си доставите точното количество алкохол, което ви е необходимо, за да се чувствате щастлив, но не пиян“, казва д-р Арнон пред New Scientist.


Напиши коментар:


Публикувай