30 Август, 2016 01:45 4 248 1

Как лошите навици съкращават живота ни?

  • лоши навици-
  • здраве-
  • живот
Как лошите навици съкращават живота ни? - 1
Снимка: shutterstock.com

Оказва се, че лошите навици като нездравословното хранене, продължително мързелуване, прекаляването с алкохолните напитки и страстта към никотина, могат да отнемат до шест години от човешкия живот.

Това са резултатите от ново канадско проучване. Изследователите от университета на Отава са установили, че тютюнопушенето, консумирането на вредни храни, липсата на движение и прекомерната употреба на спиртни напитки са отговорни за близо половината от всички смъртни случаи в Канада.

Учените са създали алгоритъм, на базата, на който са изчислили, че въпросните вредни навици могат да съкратят човешкия живот с до шест години.

"Нездравословното поведение е основно бреме за канадците. Настоящото проучване разкрива кои привички представляват най-сериозна заплаха", пишат авторите му в сп. "PLOS Medicine".

Изследването показва, че 26 процента от всички смъртни случаи са свързани с тютюнопушене, 24 процента - с недостатъчна физическа активност, 12 процента - с нездравословно хранене и 0,4 процента - с прекомерна консумация на алкохол.

За мъжете най-сериозният рисков фактор, който съкращава живота им с до 3 години, е тютюнопушенето.

За дамите недостатъчната физическа активност също се равнява на загуба на около три години живот. Изследователите са установили също, че за хората, които най-стриктно се придържат към здравословните препоръки на експертите, продължителността на живота е с цели 17,9 години по-голяма, отколкото за индивидите с най-нездравословно поведение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кофата

    2 0 Отговор
    А ходенето на работа съкращава човешкия живот всеки ден с по 8 часа!