3 503 0

6 билки срещу стрес

Винаги можем да се обърнем за помощ към природата

Милена Трачева

Стресът се е превърнал в неразделна част от ежедневието на повечето хора. Почти невъзможно е да бъде избегнат, а тези, които могат да се похвалят, че не са подложени на стрес могат единствено да предизвикат чувство на завист или недоверие у околните. Но това, че стресът е част от живота ни, не означава, че трябва да се примирим с него, тъй като той може сериозно да повлияе на нашето здраве.
За щастие природата предлага изобилие от дарове, които могат да помогнат в различни ситуации. Сигурно сте чували израза „природата е най-добрата аптека“. И щом е така, защо да не се възползваме от предимствата, които ни предлага?

Ето няколко невероятни билки, които ще успокоят нервната ви система, ще ви помогнат да се отпуснете и ще намалят нивата на стрес.

Мента

Ментата лекува стреса и подобрява паметта. Чаят от мента действа положително върху психиката, използва се при стресови и депресивни състояния, а освен това помага и при главоболие. Тази ароматна билка подобрява паметта и помага в борбата срещу депресия.

Копър

Копърът, който повечето от нас познават само като подправка е чудесно средство за облекчение на стомашни болни. Тази средиземноморска билка действа успокояващо на храносмилателната система, намалява отоците и помага при стомашни неразположения. Горещ чай от копър с мед отпуска и успокоява организма при проблеми със съня или стрес. Неслучайно семената от копър се препоръчват за малките бебета, които страдат от колики.

Лавандула

Лавандулата лекува главоболие. Заради приятния си аромат и лечебните си действия, чаят от цветчетата на тази билка има широко приложение. Лавандулата се използва в традиционната медицина като лекарство за успокоение и при главоболие. Тази лилава билка премахва вредните вещества от организма и повишава жизнеността.

Маточина

Маточината, позната още като „мелиса“, притежава силни релаксиращи свойства и се използва в борбата срещу стреса, безпокойството и безсънието. 

Кантарион

Кантарионът помага при проблеми със съня и концентрацията. От векове тази билка се използва под формата на чай за лечение на депресия и стрес.

Анасон

Анасонът премахва стреса и отпуска нервите. Тази билка с характерен аромат и сладък вкус, се използва като подправка или чай. Тя съдържа етерични масла и захари и е идеална за релаксация.Напиши коментар:


Публикувай