1 183 0

Алое вера: Ползи за здравето

Стефанаки Йоанис

Редица изследвания показват, че алоето помага за възстановяването от някои заболявания и състояния, съобщава zdrave.bg.

Алое вера, вид растение с дебели и сочни листа, чиято родина са сухите региони на Африка и Индия, се използва от векове както като храна, така и в традиционната медицина. Популярен лек най-вече при леки изгаряния и ожулвания, сокът от алое вера се консумира и при много други състояния и заболявания, а в някои страни е широко популярен подобно на останалите видове натурални сокове.

Алое вера съдържа много антиоксиданти, които ни предпазват от рак, сочат резултатите от изследване, публикувано през 2010 г. в изданието Journal of Environmental Pathology, Toxicology and Oncology. Резултатите показват, че най-големи са ползите при комбинирано орално и местно прилагане на алое вера и че растението може да ни предпази от рак на кожата, включително меланома - отчасти заради високата концентрация на антиоксиданти като витамините А, С и Е и минералите селен и цинк.

Противовъзпалителните свойства на алое вера са полезни при лечението на язвен колит, сочат резултатите от изследване, проведено през 2004 г. и публикувано в Alimentary Pharmacology and Therapeutics. На изследваните лица били давани по 100 мл сок от алое вера 2 пъти дневно в продължение на четири седмици. Симптомите на язвения колит значително намаляли, а тъканта на дебелото черво се възстановила леко. Авторите на изследването заключават, че сокът от алое вера е безопасен и ефективен при лечение на язвен колит и планират да проведат допълнителни проучвания за потенциалните приложения на алое вера при хора с възпалителни заболявания на червата.Напиши коментар:


Публикувай