1 368 0

Замърсяването може да причини Алцхаймер

Замърсяването може да причини Алцхаймер
Венцислав Михайлов

Замърсяването може да причини Алцхаймер. Малки частички замърсяване са били открити в проби от мозъчна тъкан, съобщи Би Би Си.

Става дума за частици железен оксид. Те са токсични и изследователите смятат, че те са свързани с болестта на Алцхаймер. Учени описват откритието като ужасно шокиращо. Доскоро проучванията се концентрираха върху въздействието на мръсния въздух върху белите дробове и сърцето.

Причините за замърсяването на въздуха се дължат на множество фактори. Трафикът става все по-голям фактор за замърсяването на въздуха, особено в големите градове.

Алцхаймер и мозъчните удари са най-масово разпространените болести на мозъка. При първата болест се търси начин тя да бъде диагностицирана преди да се е развила до етап, в който пациентът вече се нуждае от постоянна подкрепа.

При мозъчните удари, след като са изпуснати превантивните моменти и ударът е станал, целта е да се определи как най-добре да се рехабилитират хората и да се възвърнат изгубените функции.

Болестта на Алцхаймер е прогресивно заболяване и следователно протича в няколко фази. Това означава, че структурите и химията в мозъка се повреждат все повече с течение на времето. Като следствие от това способността на човека да помни, разбира, общува и размишлява постепенно намалява. Основните симптоми са едни и същи през цялото време на заболяването, но се задълбочават с напредване на годините, като постепенно се появяват и нови.

Ключови симптоми на болестта на Алцхаймер:

Загуба на паметта, конкретно скорошната памет

Проблеми с изразяването и общуването

Трудност при заучаване на нови задачи

Неспособност за размисъл

Цялостно объркване, дезориентация във време и/или пространство

Трудност с абстрактно мислене, пропуски в преценката

Трудност при извършаването на познати дейности

Поставя предмети на грешно място

Промени в поведението и личността

Рязка смяна на настроенията

Липса на инициативност/апатия


Още по темата

 • Високо признание за български лекар

  Високо признание за български лекар

  Професор д-р Лиана Апостолова от Медицинския Университет в Индиана ще ръководи най-новите проучвания върху ранно диагностициране на болестта на ...
  20.10.2017
  808
  3
 • Дишаме по-мръсен въздух през ноември

  Дишаме по-мръсен въздух през ноември

  Дишаме по-мръсен въздух през ноември. Застудяването на времето докара традиционното за сезона прахово замърсяване в големите градове у нас, ...
  19.11.2016
  863
  1

Напиши коментар:


Публикувай