Last news in Fakti

8 Септември, 2016 03:31 1 428 0

Разделят сиамските близнаци след 6 месеца

  • близнаци-
  • сиамски-
  • разделят

Най-рано шест месеца след раждането им сиамски близнаци могат да бъдат разделени по оперативен път, каквато е световната практика. Така от клиниката по детска хирургия на университетската болница “Св. Георги” в Пловдив отговориха на въпрос на в. “24 часа” кога ще се извърши отделянето на Богдан и Янко.

Братчетата са в града от 23 август. Ден по-рано те се появиха на бял свят в Сливен със спешно секцио. Майката е 14-годишна циганка, а баща им - неин втори братовчед на 20 г. Предполага се, че именно кръвосмешителната връзка е причина за рядката аномалия.

Момченцата са с общ пръстен възел, пикочен мехур и полов орган. Те продължават да са в интензивен сектор под денонощно наблюдение. Хранят се със сонда. Няма промяна в състоянието им. Все още има нерешени въпроси от морално-етичен и юридически характер, коментираха от болница “Св. Георги”.

Лекарите са категорични, че при разделянето на сиамците по-недоразвитият от тях ще загине, тъй като е без мозък, бял и черен дроб. Той не може да води самостоятелно съществуване, но има сърдечна дейност. По тази причина и в момента не могат да го обявят за мъртъв. Детето е и с отделно ЕГН от това на близнака си.

Огромен риск при разделянето има и за живота на второто бебе, тъй като също е с тежка патология. Опитът в други държави сочи, че шансовете на функциониращия близнак да оцелее са 25-30%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА