Last news in Fakti

8 Септември, 2016 04:16 6 261 9

11 смайващи факта за дъжда

  • дъжд-
  • факти-
  • любопитно
11 смайващи факта за дъжда - 1
Снимка АП/БТА

Есента дойде с гръм и трясък и много дъжд. Едва ли все още има някой, който да не е извадил от гардероба си поне един пуловер, суитчър или яке и да не държи чадъра и гумените ботуши на стратегическо място до входната врата. Да, една от особеностите на есента е свързана с количеството дъжд, което се изсипва над нас от мрачното, свъсено небе и настроението на повечето хора придобива същия този сивкав и намръщен нюанс.

Но не дъждът е този, който ни кара да се чувстваме така. Причината по-скоро е комплексна и съчетава тъгата по лятото, намаляващите часове слънчева светлина, пристигането на студа, влагата във въздуха и куп други неща, някои от които сигурна са много абстрактни.

Нека ви разведрим с няколко любопитни факта за дъжда:

1. В действителност, дъжд не мирише. Ароматът, който долавяме, когато вали и наричаме "мирис на дъжд" всъщност е изолирани актин и цианобактерии. Това, което придава мирис на дъжда се нарича геосмин. Той се появява след първите силни капки. Това органично съединение всъщност е мирисът на земята. То се образува от различни класове микроорганизми.

2. Максималната скорост, при която пада дъждовната капка може да варира между 18 и 22 мили в час. Това се дължи на специфичната форма на капките, която си взаимодейства с атмосферата.

3. Дъжвът може да има и цвят. Цветният дъжд, известен и като червен дъжд е вид дъжд, който съдържа в себе си достатъчно прах, за да бъде видян с просто око. В индийската област Котаям червеният дъжд е изключително често явления. Бурите, които връхлитат тази част на индия са поразителни, тъй като дъждът, който носят със себе си има толкова наситено червен цвят, че човек може да си помисли, че вали кръв. Имало е случаи, в които е съобщавано за дъжд с жълт, зелен или черен цвят.

4. Топуркащият звук, който чуваме, когато дъждовните капки паднат на повърхността на земята, се произвежда от мехурчета въздух, които трепкат под водата.

5. Дъждът кара тревата да изглежда по-зелена. Дъждовните капки съдържат разтворен азот, който идва от въздуха. Този свободен и естествен тор е причина за яркозелените багри.

6. Действителната не-метафорична маса на дъжда е шокиращо голяма; 2,5 см дъжд на 4 декара земя, тежат почти 102 500 килограма в минута... 1 милиард тона дъжд пада на земята. Ако го превърнем в дължина, то всяка година на планетата се изливат средно по около 519 000 кубични километра дъжд.

7. Количеството дъжд, което пада в индийския град Черапунджи е 24 460 мм в годината. Този показател бие всички рекорди.

8. Вече сто години подред в град Уайнсберг, щата Охайо, всяка година, в един и същи ден – 29 юли, вали дъжд.

9. Играта „дартс“ е измислена заради дъжда. По време на състезание по стрелба с лък завалял такъв дъжд, че принудил участниците да се скрият в местната кръчма, където започнали да мятат къси стрелички по мишена на стената.

10. В Куба вали дъжд само по време на следобедната сиеста, а в Тайланд – през нощта.

11. В Португалия е напълно нормално и законно да не ходите на работа, ако навън вали.

12. Във Великобритания има закон, приет през XVII век, според който метеорологът, предсказал неправилно времето и мястото на проливен дъжд, можело да загуби живота си.

13. Планината Уайалеале в Кауай, Хавай е най-дъждовното място на планетата. Там вали до 350 дни всяка година.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    1 1 Отговор
    А уж българите били мързеливи?
    Интересна статийка.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Облачко

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Росито":

    Росито явно те пердаши често градушката:)!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 гост2

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    хахахаха...Що бе гост? Точка 6 е култова! ...директно за дясното каре "Ловци на бисери".
    ... пък може просто да са объркали леко мястото ;)

    Иначе хубава статийка. Благодаря!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гост

    0 0 Отговор
    можете ли за ми обясните какво е това "не-метафорична маса". Пак повтарям причината - щото съм прост. Та, какво е определението за "не-метафорична маса". Благодаря предварително!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.