999 0

Кръстиха нов вид паразит в чест на Барак Обама

Новооткритият вид плоски червеи заразява костенурките в Малайзия

Снимки АП/БТА
Снимки АП/БТА
Милена Трачева

Паразитолозите, които откриха необичаен вид плоски червеи, заразяващ костенурки в Малайзия, са решили да кръстят откритието си в чест на американския президент Барак Обама, съобщава изданието „International Business Times“.

Паразитът Baracktrema obamai е толкова необичаен представител на своето семейство, че е бил създаден нов род. Това е първото подобно действие "за групата паразити по костенурките от 21 години," се казва в съобщение на научното издание "Journal of Parasitology".

Baracktrema obamai "вероятно предци на паразитни червеи, които причиняват болестта шистозомиаза (или охлювна треска), ужасно заболяване при хората, което поразява милиони хора в развиващите се страни всяка година."

Изучаването на новия вид паразитен червей може да помогне на учените да разбират как да лекуват страшната болест при хората, предоставяйки на лекарите по-добра представа за това как паразитът е еволюирал.

Новият вид плоски червеи е открит от екип американски паразитолози, воден от Томас С. Плат. Пенсионираният професор от колежа Сейнт Мери в Индиана е кръстил много други паразитни видове през годините, но решението, да назове точно този в чест на Обама, е било взето, след като открива, че червеят споделя общ прародител с президента.

Това не е първият случай, в който новооткрит вид е кръстен на Обама. В чест на американския президент са кръстени още седем други видове.

САЩ


Напиши коментар:


Публикувай