10 Септември, 2016 05:00 1 515 0

Кръстиха нов вид паразит в чест на Барак Обама

  • барак обама-
  • плоски червеи-
  • паразити-
  • нов вид-
  • костенурки-
  • малайзия

Новооткритият вид плоски червеи заразява костенурките в Малайзия

Кръстиха нов вид паразит в чест на Барак Обама - 1
Снимки АП/БТА

Паразитолозите, които откриха необичаен вид плоски червеи, заразяващ костенурки в Малайзия, са решили да кръстят откритието си в чест на американския президент Барак Обама, съобщава изданието „International Business Times“.

Паразитът Baracktrema obamai е толкова необичаен представител на своето семейство, че е бил създаден нов род. Това е първото подобно действие "за групата паразити по костенурките от 21 години," се казва в съобщение на научното издание "Journal of Parasitology".

Baracktrema obamai "вероятно предци на паразитни червеи, които причиняват болестта шистозомиаза (или охлювна треска), ужасно заболяване при хората, което поразява милиони хора в развиващите се страни всяка година."

Изучаването на новия вид паразитен червей може да помогне на учените да разбират как да лекуват страшната болест при хората, предоставяйки на лекарите по-добра представа за това как паразитът е еволюирал.

Новият вид плоски червеи е открит от екип американски паразитолози, воден от Томас С. Плат. Пенсионираният професор от колежа Сейнт Мери в Индиана е кръстил много други паразитни видове през годините, но решението, да назове точно този в чест на Обама, е било взето, след като открива, че червеят споделя общ прародител с президента.

Това не е първият случай, в който новооткрит вид е кръстен на Обама. В чест на американския президент са кръстени още седем други видове.

Кръстиха нов вид паразит в чест на Барак Обама


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА