1 875 0

Въздухът в задръстванията убива

Въздухът в задръстванията убива
Снимка: shutterstock.com
Иво Стойнев

Милиони автомобили кръстосват България всеки ден, стотици хиляди по градовете, а покрай отпуските още толкова по магистралите. Предстои обаче голямото завръщане, което със сигурност ще бъде белязано от нови и нови задръствания по градските пътните възли.

Според последните проучвания на Сърийския университет във Великобритания шофьорите са изложени на голяма опасност по пътищата, която съвсем не е свързана с катастрофите.

Водачите, които висят по задръствания със свалени прозорци или включени климатици, вдишват много опасен въздух, замърсен от автомобилите около тях. По данни на английския университет, ако настроим климатика си да не внася въздух отвън, опасността намалява с близо 76%.

По време на червения светофарен сигнал превозните средства, които са около вас, изхвърлят куп опасни замърсители в атмосферата. Експертите препоръчват по време на дългото чакане да затваряме стъклата и при наличие на охладителна система да я нагласим така, че да циркулира въздуха в колата, без да всмуква нов отвън.

Изследователите открили, че когато прозорците на МПС-то са затворени, но климатикът пак бил включен на обичайния си режим, мръсният въздух се изстрелва право в лицата ни. По този начин 29 опасни газа влизат директно в дихателните ни органи. Малко по малко се тровим, докато слушаме музика и чакаме за зелена вълна.

Учените наблюдавали какво точно се случва по време на задръстванията. Някои коли ускоряват, други намаляват, трети висят на празен ход.

"Емисиите, които автомобилите произвеждат в този момент са най-токсични", казват изследователите. От британския университет сравняват вредата от вдишаните газове с вредите от тютюнопушенето.
Според Световната здравна организация през 2012 г. 3,7 милиона души по света са изгубили живота си заради мръсен въздух, от които 400 хиляди в Европа.

Авторът на изследването, д-р Прашант Кумар, съветва да затваряме прозорците в задръстванията и да настроим въздушния поток на рециркулация.

„Когато е възможно и атмосферните условия го позволяват, най-добре е да увеличите дистанцията си с автомобила пред вас. Никога не бива да внасяме въздух от задръстването – той е отровен. Да се надяваме, че в близко бъдеще новите автомобилни системи ще ни помогнат по този сериозен въпрос", надява се д-р Кумар.

Статистиката за Великобритания и конкретно за столицата Лондон показва, че замърсеният въздух убива 10 пъти повече от автомобилните катастрофи.

Великобритания


Още по темата

 • Дишаме по-мръсен въздух през ноември

  Дишаме по-мръсен въздух през ноември

  Дишаме по-мръсен въздух през ноември. Застудяването на времето докара традиционното за сезона прахово замърсяване в големите градове у нас, ...
  19.11.2016
  859
  1

Напиши коментар:


Публикувай