979 0

Вече имаме най-детайлната карта на мозъка

Теодор Николов

Изследователи от Allen Institute успяха да създадат най-детайлната карта на човешкия мозък досега. Припомняме ви, че досегашните модели на този орган са твърде стари и повечето подобни атласи са направени преди почти столетие.

Основната надежда на учените е, че тяхната карта може да се превърне в стандарт и да се използва от всички бъдещи проучвания свързани с човешкия мозък, предаде Engadget. Данните в него са публикувани свободно в официалния уеб сайт на института. Информацията е генерирана след серия от експерименти, в които се използват магнитен резонанс и метод познат като Diffusion Tensor Imaging. След това учените извършват хистологично оцветяване на конкретните региони, за да ги направят по-видими на своята карта.

Богатата информация в Brain Reference Atlas ще предостави нови възможности и идеи на учените да разберат не само структурата на мозъка, но и да лекуват различни заболявания. Tя се приближава максимално и до детайлните карти, които вече са правени на мозъка на животни като червеи, мишки и по-малки живи същества. Информацията тепърва ще бъде анализирана от всички научни специалисти, но представлява първия път, в който толкова много части на човешкия мозък са класифицирани и подредени по този начин.


Напиши коментар:


Публикувай