Last news in Fakti

24 Септември, 2016 00:45 5 096 2

Нов подход за лечение на високото кръвно налягане

  • високото кръвно-
  • лечение-
  • учени

Нов подход за лечение на високото кръвно налягане откри екип от клинични учени от Университета на Бристол във Великобритания, пише News Medical. Данните от изследването водят към извода, че каротидните телца са основната причина за високото кръвно налягане. На базата на това британските учени сега предлагат нов подход за лечение на това състояние. 

Каротидните телца са малка група от хеморецептори и поддържащи клетки, разположени близо до разклонението на каротидната артерия, която минава от двете страни на врата на човека. Каротидните тела засичат промените в състава на артериалната кръв, която минава през тях – налягане на кислорода, въглероден двуокис, промени в температурата и pH.

Екипът от учените е ръководен от проф. Джулиан Пейтън. „Новият подход, който открихме, може да доведе до първото ново лечение на хипертония за повече от 15 години. 

Постигнатите резултати се дължат на почти 10-годишни изследвания“, 

обобщава проф. Пейтън.

Учените установили по време на изследването, че премахването на едно от каротидните тела при някои от пациентите с хипертония води до незабавно и трайно понижение на кръвното им. 

„Понижаването на кръвното налягане, което наблюдавахме, бе доста впечатляващо - много по-ефективно, отколкото при вземането на медикаменти. То демонстрира големия потенциал, който съществува – да използваме каротидните телца за намаляване на кръвното налягане“, коментира кардиологът Ангъс Найтингейл от Британския институт за сърцето. Според колегата му проф. Пейтън третирането на каротидните тела е нов подход, който може да се окаже революционен. Типичното лечение на хипертонията е насочено към симптомите, които се появяват в органи в края на процеса – сърце, бъбреци и кръвоносни съдове, и не е насочено към причините за възникването на кръвното налягане, подчертава специалистът. 

Каротидните тела „подушват“ нивото на кислород в кръвта и когато то падне, те вдигат тревога за потенциална спешна ситуация, като подават сигнал на мозъка да увеличи дишането и да вдигне кръвното налягане.

Резултатът е подобен на това да държите термостата в дома си увеличен почти на максимум през цялото време. 

По време на изследването са разработени уникални тестове, които оценяват кои пациенти имат свръхактивни каротидни телца. Тези тестове сега помагат за разработването на персонализирано лечение, което е ключово, когато има многобройни причини за поддържането на високо кръвно налягане, обяснява д-р Найтингейл. 

Клиничните изследвания показали, че каротидните тела при пациенти с частично или напълно отстранен орган реагират, като повишават каротидната активност в организма. Тези пациенти дишат по-учестено по време на почивка и имат по-голяма дихателна активност, когато нивото на кислород в кръвта им падне.  

Макар че хирургическият подход, при който се отстранява едно от каротидните тела, се оказа успешен, не мисля, че това ще е решение на проблема с високото кръвно налягане в дългосрочна перспектива. Сега трябва да намерим лекарство, което понижава прекалената каротидна активност в даден организъм и пренастройва термостата на кръвното налягане на нормално ниво, смята проф. Найтингейл.

Екипът на проф. Пейтон може и да е намерил вече такава алтернатива. Данни  от опити с животни, публикувани преди дни в сп. Nature Medicine, описват, че енергийната молекула аденозин трифосфат изглежда, че е отговорна за свръхкаротидната активност. 

„Обнадеждени сме от факта, че когато изключим алармените сигнали, излъчвани от каротидните телца при високо кръвно, те остават напълно функциониращи и реагират в случай на спешна ситуация. Новата цел, която открихме вътре в каротидните телца  и вероятно можем да атакуваме с ново лекарство, е рецептор за молекулата ATP и се нарича P2X3 рецептор“, обяснява д-р Пейтон.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 изи

    3 0 Отговор
    Ако е истина тогава това е висше откритие-ВЕЛИКОЛЕПНО !
  • 2 изи

    1 0 Отговор
    ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ОТКРИТИЕ !!!