Last news in Fakti

29 Септември, 2016 02:46 7 456 4

Сексът води към Бог

  • секс-
  • религия-
  • вяра-
  • бог-
  • изследване-
  • университет дюк

Екип учени е открил, че мъжете, правили секс, са по-склонни да повярват в Господ

Сексът води към Бог - 1

Може би сте чували, че сексът може да ви извиси на друго духовно ниво. Сега се оказва, че това наистина е така или поне така твърдят учени от американския университет „Дюк“.

Изследователите са открили, че сексът може да вдъхнови неверниците да повярват в Бог, а вярващите да станат още по-религиозни, особено мъжете, пише в. „Мирър“.

Според екипа, сексът и голотата освобождават "окситоцин" — хормон, който е отговорен за контрола на настроенията и спомага за създаването на интимност между партньорите.

Но как това се отнася до вярата в Бог и какво общо има с религията?

Изследователят д-р Пати Ван Капелен подчертава връзката между благосъстоянието на индивида и вероятността да стане набожен: “Ние искаме да разберем биологичните фактори, които могат да засилят тези духовни преживявания ... Окситоцинът изглежда е част от начина, по който телата ни подкрепят духовните вярвания.”

И тъй като сексът е нещо, което кара хората да се чувстват извисени, учените от Северна Каролина смятат, че това усещане може да допринесе за чувството на духовност сред мъжете.

Резултатите на тяхното изследване са публикувани онлайн в "Социална когнитивна и афективна неврология" (Social Cognitive and Affective Neuroscience).

Те показват, че окситоцинът генерира повече положителни емоции, като например "благоговение, благодарност, надежда, вдъхновение, любов и спокойствие" — все емоции, свързвани с духовността.

Екипът от учени дали малки дози окситоцин на мъжете, взели участие в техния експеримент. Оказало се, че на онези от тях, на които е бил даден хормонът са били по-склонни да кажат, че духовността е важна част от живота им, който има смисъл и цел.

Проучването е установило още, че дадената доза от хормона е повлияла различно на различните индивиди в изследването. “Всеки, който има ген, наречен "CD38" е изпитал по-високи нива на духовност”, заявява д-р Ван Капелен.

Тъй като хормонът (който се освобождава при жените по време на раждане и кърмене) засяга жените по различен начин, Ван Капелен подчертава, че е необходимо отделно изследване, с което да се определи влиянието му върху жените и тяхната склонност да повярват в Бог


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 патило

    0 0 Отговор
    Къде и как се нарича тая църква, дето прилагат тая религия? Тук го наричаме публични домове, но вероятно там е друго? Аз веднага бих се записал като вярващ поклонник в тая църква. Абе друго си е да те гушне някоя пасторка и да ти говори за Бог докато те масажира друго е да ти плямпа за Бог някой брадясал поп или имам - първото е за предпочитане. Поне според мен. Не съм бил на такава литургия, по тая религия, понеже я чувам за пръв път. но ако има такава църква може да стана неин член, понеже казват - Бог е любов! Обичай ближният си! И вероятно тая църква би била най-близо до Бог. Имало дори лечителки лекували със секс и то по-успешно от редица медикаменти. Ето това е май правата вяра? Поне така излиза логически, щом Бог е любов.
  • 2 Димитър Колев

    0 0 Отговор
    Като го лъскаш бастуна пак ли ставаш по-набожен, или не важи.....
  • 3 Кънчу П къдеров

    0 0 Отговор
    Ами да като ти свърши енергията за тази работа ти остават само сили да повярваш в Бог.
  • 4 Nilro

    0 0 Отговор
    По принцип според Божия стандарт секса е нещо много добро. В Библията не малко се говори по темата, дори се насърчава често да се прави секс, но.... става дума за секс в брачния завет между двама души. Пак според Божия стандарт и принцип секса извън брака се нарича прелюбодейство, което е грях един от най-омразните на Бога. Тая статия за секса, че те прави по-набожен е пълна глупост. Бог е Бог на чистота и святост. Напротив безразборният секс би те докарал до чувство на срам пред Бога за което после трябва да се покаиваш.