1 918 2

Британци напипват лекарство за ХИВ

До няколко месеца трябва да се разбере дали методът е успешен

Росен Стойчев

Британски експерти са на път да открият лек срещу вируса на ХИВ, съобщи „Индипендънт“.

Последните тестове на новото лечение дават всички признаци на това, че вирусът изчезва от тялото на 44-годишен мъж. Ако пациентът бъде освободен от вируса, това ще е невероятно откритие в битката с болестта.

Изследването е на учени от 5 британски университети, които се опитват да създадат лекарство, унищожаващо вируса, дори той да е в спящи клетки.

„Ние разглеждаме реалната възможност за откриването на лек срещу ХИВ. Все още сме в ранните дни, но напредъкът е забележителен“, заявява Марк Самюелс от Националния институт за здравни изследвания.

Лекуваният пациент е гей от Лондон. Той настоява да остане анонимен. Все пак признава, че при последните му тестове не са били открити следи от вируса.

Новото лечение пробужда спящите клетки, в които се намира вируса и след това го унищожава. Пациентите приемат Vorinostat, медикамент, който активира спящите клети и ваксина, подсилваща организма.

Клетките засегнати от ХИВ започват да произвеждат вирусни протеини от своите външни мембрани. Те обозначават клетките – убийци, а след това ги убиват.

В момента 50 доброволци са се подложили на лечението.

 

Великобритания


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ФУЯ
  Отговор
  1 15:23  03.10.16
  измислихме ви болест , сега и лекарство ще ви пробутаме :((((

  Коментиран от #2

 • Доктора
  Отговор
  2 18:48  03.10.16

  До коментар #1 от "ФУЯ":

  Точно така си е за жалост.Които има мъни,ще живее,а които не да не се е ч.к.а.л.

Напиши коментар:


Публикувай