Last news in Fakti

5 Октомври, 2016 14:34 3 274 1

Първи случай на денга в България

  • първи случай-
  • денга-
  • българия
Първи случай на денга в България - 1

Преди дни в Националния център по заразни и паразитни болести е диагностициран първият случай на денга у нас. Става въпрос за чуждестранен гражданин, който се е заразил в чужбина и е бил хоспитализиран у нас.

Заболяването е потвърдено лабораторно в Националната референтна лаборатория по предавани с вектори инфекции чрез доказване на вирусната РНК в кръвта на болния и на специфични антитела в серума му.

Денга е остра вирусна инфекция, характерна за тропическите и субтропическите райони. Вирусът се предава при ухапване от заразени с вируса комари Aedes aegypti и Aedes albopictus. В Европа, както и в нашата страна, е доказано разпространението на Aedes albopictus комари, което прави възможно разпространението на инфекцията при наличие на болни лица.

Клинично вирусната инфекция денга протича с фебрилитет, много силни и продължителни болки в мускулите, главоболие, гадене, повръщане, коремни болки и в редки случаи обрив и кървене. Това е най-разпространената арбовирусна инфекция в света с над 390 милиона случая годишно. По данни на СЗО драматично е нарастнал броят на случаите през последните десетилетия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МнЗ

    1 0 Отговор
    Защо не уточните какъв е тоя гражданин и дали не е от нахлуващите през границата имигранти ???