3 534 8

Какво закусват хората в 14 страни по света

Закуската е най-важното хранене за деня, затова не я пропускайте

Милена Трачева

Всеки знае, че закуска е най-важното хранене за деня, тъй като ни дава енергия за целия ден. Тази мантра, рецитирана от майки, бащи, баби и дядовци, всеки от нас е слушал в детските си години, но дали се е вслушвал в нея. Дори да не сте, вие сте абсолютно наясно, че първото хранене за деня е изключително важно, за да бъде денят ви пълноценен. То трябва да е богато на хранителни вещества и питателно, за да можете да функционирате по-добре през деня.

Но какво трябва да съдържа тази закуската за шампиони?

Най-вероятно няма да ви изненадам като ви кажа, че не всички хора по света започват деня си по еднакъв начин или с една и съща храна (дори вие и съседът ви не закусвате едно и също). Но какво похапват сутрин различните народи? Какъв е класическият избор на закуска в Австралия например или в Пакистан? А какво ли закусват в Мароко или Корея?

Великобритания

Пълноценната английска закуска включва боб, наденица, бекон, яйца, гъби, пържени картофи и препечен хляб. Разбира се всичко това трябва да се сервира с чаша чай.

Израел

Първоначално тази закуска се е ядяла само от жителите на кибуците, но тя скоро става популярна в хотелите заради пресните продукти и невероятните си вкусови качества. Израелската закуска включва пресен хляб, разнообразие от твърди и меки сирена, пресни сокове, маслини, конфитюр и масло.

Холандия

Обикновено в тази европейска страна на закуска се сервира тъмен сироп, наречен "Струп", вкусни ябълкови палачинки, които съчетават в себе си вкуса на сладко, кисело и солено.

Полша

Традиционна полска закуска се състои от бъркани яйца, салам и картофени палачинки. Тя може да включва също и извара с див лук и подправки, пикантни наденички и пресен хляб.

Хавай

Тази здравословна закуска включва най-различни местни плодове.

Мароко

Закуската тук обикновено се състои от различни видове хляб изпечени на плоча, сервирани с чътни, конфитюр, сирене и масло.

Турция

Обикновено закуската тук също е хранителна: бяло саламурено сирене, домати, черни маслини, хляб с мед и конфитюр, яйца, а напитката е черен чай.

Доминиканска република

В тази тропическа страна за закуска се яде мангу — ястие, приготвено от сварени растения смесени с масло, салам, сирене или яйца.Поднася се с горещ шоколад.

Франция

Може би няма да се учудите, че в тази европейска страна традиционната закуска включва кроасан и чаша кафе.

Колумбия

Основна част от закуската е Арепа — не много тежък сладкиш от царевично брашно, който може да се гарнира с масло и конфитюр.

Коста Рика

Гало Пинто е стандартната закуска в страната. Тя е направена от черен боб, ориз, доматено пюре и царевична питка. Понякога за закуска се сервират и авокадо и пържени банани.

Бахами

В закуската на Бахамските острови задължително присъстват зърнени култури. Местните жители правят нещо подобно на нашия качамак, който гарнират с тлъсти скариди и месо, за да разнообразят иначе блудкавото ястие.

Колумбия

Традиционна закуска в Богота е чангуа — супа с мляко, зелен лук и яйца.

Корея

Тук закуската е много подобна на обяда и вечерята. Съставена е от кимчи, купа ориз и купа бистра зеленчукова супа. 



Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Lakomnik (гост)
    Отговор
    1 05:51  06.10.16
    Много може да се спори за това дали закуската трябва да е основното ястие, въпреки т.н....традиция. Защо е нужно закуската да ви "зарежда" с енергия за целия ден, ако можете да си позволите няколко яденета през деня, това първо. Просто не е необходимо да се натъпчеш на закуска, ако можеш да хапнеш нещо около 10ч., след това да имаш приятен и лек обяд, след това малка следобедна закуска и за финал една добра вечеря? На второ място, каквата и храна да приемете, за да се "смели" от органиъе отговорни за това, да се преработи и ед ва след това полезните енергийни елементи да се усвоят и да станат годни за работата на мускулите и мозъка, са необходими поне 4-5 часа, а понякога и повече. Така че ако се натъпчеш сутринта, вместо да е готов за работа организма ще трябва да "работи" за храната. Следователно, храната трябва да е равномерно разпределена и да има достатъчно време за да бъде обработена и трансформорана в организма. Всичката тази логика, напълно отгвърля закуската като най-важното ядене!

    Коментиран от #6

  • Гост (гост)
    Отговор
    2 07:20  06.10.16
    Само за уточнение не съществуват тлъсти скариди
  • А в БГ (гост)
    Отговор
    3 08:29  06.10.16
    Покажете една мазна българска баница, от теа дет пекат във баничарниците върху черни тави мазани с най-евтино олио, а може и боза "без захар" но с асапратам, ацесулфам и още 2 Е-та
  • А в БГ (гост)
    Отговор
    4 08:30  06.10.16
    Иначе поздравявам за статията !~!
  • гост1 (гост)
    Отговор
    5 10:26  06.10.16
    Английската закуска кърти мивки.Ако сутрин опукам всичко това не знам как ще ида на работа.
  • Леля Пенка (гост)
    Отговор
    6 12:19  06.10.16

    До коментар #1 от "Lakomnik":

    Ми защото повечето хора работят сутрин от 5 часа та вечер до 19.00.Обедната им "почивка" е 30 минути а за вечеря са твърде уморени като се приберат.Някой дори и не закусват.
  • xxx (гост)
    Отговор
    7 12:57  06.10.16
    Като гледам закуската в Англия си обяснявам защо са толкова затлъстели британците...
    Изненадан съм от информацията за Полша.
  • Нов чо (гост)
    Отговор
    8 23:38  09.10.16
    Всичките ми харесват , само да има кой да ги сервира ) .

Напиши коментар:


Публикувай