16 502 17

Учени разкриват ползите от пушенето

Никотинът можел да се използва като потенциално лечебно средство

Теодор Николов

Учени от САЩ са открили, че съдържащият се в цигарите никотин може да осигури защита на мозъка с напредването на възрастта и потенциално да предпази индивида от развитието на невродегенеративни болести като Паркинсон и Алцхаймер, пише в. "Дейли експрес".

Целта на изследването на специалисти от Тексаския медицински колеж е била да проучат ефектите от никотин в различни дози върху апетита, теглото, тревожността и никотиновите ацетилхолинови рецептори в мозъка. Изследователите са установили в експерименти с мишки, че водещото до пристрастяване вещество в цигарите потиска апетита и вероятно може осигури противосъстаряващи ползи.

Експертите отбелязват, че са необходими по-нататъшни проучвания, за да се потвърди ползата от никотина срещу невродегенеративни заболявания, но не го изключват напълно като потенциално средство в борбата срещу тях.

Учените искат да проучат и дали способността на веществото да потиска апетита и натрупването на тегло обяснява потенциалния му защитен ефект срещу мозъчно стареене. За целите на настоящото изследване специалистите са разделили мишки на три групи. Във водата за пиене на гризачите е бил добавен никотин в ниски, средни и високи дози, съответстващи при пушачите на запалване на цигара от време на време, слабо и умерено тютюнопушене.

Впоследствие при гризачите от групите на ниски и средни дози не са отчетени нива на никотин в кръвта, нито промяна в храненето или телесното тегло. В групата на най-висока доза никотин специалистите обаче са отчели понижен апетит, ограничено натрупване на тегло и повече рецептори в зоната му на активност в мозъка. При въпросните гризачи не са наблюдавани поведенчески странични ефекти като повишена тревожност.

"Искаме да поясним, че резултатите от настоящото изследване не трябва да се разчитат като окуражаващи тютюнопушенето. Каквито и ползи да има от никотина, те не са по-големи от вредата от цигарите. Все пак веществото не трябва напълно да се изключва като потенциално лечебно средство", пишат изследователите в сп. "Journal of Toxicology".

САЩ


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Спас
  Отговор
  1 08:38  09.10.16
  Олеее майкооо, олеее. Яки глупости
 • Гостът
  Отговор
  2 09:49  09.10.16
  Накрая е забравил да напише "С любезнотро съдействие на Булгар табак".
 • Васичка Атанасова
  Отговор
  3 10:54  09.10.16
  лъжлив живот
 • 555
  Отговор
  4 14:38  09.10.16
  Господа, американски "учени" полза от пушенето не знам дали има ,ама от вас абсолютно никаква.Вземете си дипломите ,ако изобщо имате такива,свийте си по една дебела пура от тях и си ....... Чак пък толкоз тъпи не сме.

  Коментиран от #6


 • Бай Ганьо
  Отговор
  5 15:52  09.10.16
  Като прочетох статията и направо ми се допуши цигарка.Вече съм спокоен и това било полезно.
 • antimediator
  Отговор
  6 16:38  09.10.16

  До коментар #4 от "555":

  Ти 100%BG ли си?!
 • 7 19:04  09.10.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Оги Дамянов
  Отговор
  8 21:30  09.10.16
  :)!!!!!!!
 • Димитър Колев
  Отговор
  9 21:54  09.10.16
  Пушенето на цигари си е вредно безспорно, казвам го макар че и аз пуша по 7-8 цигари на ден, самият никотин е възможно да има някви лечебни качества, но не и като го пушиш.
 • не мерси
  Отговор
  10 22:12  09.10.16
  3 лева на ден за цигари 1000 лева на година за цигари 40000 лева за 40 години за цигари
 • АЛА БАЛА
  Отговор
  11 00:13  10.10.16
  възможно е да имат подобно действие цигарите лично аз пафкам една цигара с кафето сутрин и една вечер в компание примерно и мисля че всеки разумен човек може да намали цигарите преди 10 години пушех по 15 цигари на ден от като ги спрях за период от 5 години и сега пуша по 1-2 на ден и се чувствам нормално така че ако имате акъл и воля може всичко да постигнете останалото са глупости полезно вредно със всичко е така от една страна е полезно от друга вредно няма друг начин все пак трябва и да съществуваш яйца от весели или тъжни кокошки няма когато си живеете живота и някой тъпак ви блъсне с колата на улицата да не би да си казвате този живя много хубаво и да ръкопляскате
 • Трифонов
  Отговор
  12 13:09  10.10.16
  Тютюнопушенето предпазва от редица изключително тежки заболявания! Това изобщо не е първото такова изследване, нито това горе пък, е първата подобна статия. Те са буквално стотици, но се иска желание да бъдат открити и прочетени. Това семпло, предпазливо и недонаписано становище на "група американски учени" представлява своеобразен компромис между научната истина за тютюнопушенето, която всеки работил в тази област специалист, би искал да съобрази - от една страна, а от друга - яростната съпротива на корпоративния интерес срещу тази теза. Доказано е, при това отдавна, че точно умереното ПУШЕНЕ предпазва от Алцхаймер и от Паркинсън. Т.е. ако си бил умерен пушач цял живот, е невъзможно да заболееш от тези болести. За такава степен на категоричност става дума. Но пушенето предпазва и от редица други заболявания. Причината за яростната кампания срещу цигарите, започнала в САЩ през 80-те години на 20 век, е много по-прозаична - умереното тютюнопушене (каквито са повечето пушачи) удължава живота, както като предпазва от редица заболявания, така и като подтиска апетита и натрупването на наднормено тегло - основната причина за инфаркти и инсулти. Корпоративният интерес обаче е да бачкаш нон-стоп и година след като се пенсионираш - да пукнеш. А не да ми взимаш пенсия 30 години. Не очаквам одобрение на коментара си, а само опит да откриете редица други статии, които в повечето случаи не излизат на първо място в Гугъл и се налага да се поразтърсиш, за да ги откриеш.

  Коментиран от #13

 • Димитър Колев
  Отговор
  13 15:54  10.10.16

  До коментар #12 от "Трифонов":

  Не може да се вярва на всичко написано в интернет, всеки може да пише квото му хрумне. Аз се опитвах да разбера вредна ли е микровълновата печка или не, накрая нищо не разбрах, само бях объркан още повече, една статия казва ДА, друга НЕ....

 • yes smoking
  Отговор
  14 22:40  11.10.16
  Супер,знаех си,че ме баламосват непушачите. До коментара на 555:ти да не си от тия дето се правят на много ЕКО?Най ги обичам такива като теб-вегани,трезвеници,каращи колело.Тия последните като ги видя на светофара и дам газ на старото ми дизелче,правя го като коминочистач.А той бедния отворил едни дробове,че след него няма грам пушек.Давайте в същия дух зомбита-живейте в гората,ходете голи,яжте глогинки а пък алкохола и цигарите ги оставете на мен

  Коментиран от #17

 • 15 08:51  14.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Оne wise
  Отговор
  16 11:42  14.11.18
  Отдавна е известно че чистият никотин е полезен за мозъка, той се резорбира добре и няма натрупващи се в-ва. При пушенето са вредни катранът който полепва по алвеолите и ги запушва понеже не се резорбира, вредни са и други съпътстващи токсични в-ва отпадни продукти при горенето, които дразнят лигавицата и създават условия за развитие на рак при раково разположените. Затова някои народи не пушат , а дъвчат тютюн, други го слагат в супата. В раково отделение 90% от заболелите са шофьори, непушачи, но една докторка призна че ги принуждават да записват умрелите като пушачи, явно да се покриват други неудобни фактори като стрес на работното място и в живота, канцерогени от автомобилните газове, бедност, все фактори неудобни за политиците.
 • Хитлерр
  Отговор
  17 11:47  14.11.18

  До коментар #14 от "yes smoking":

  Има по-лесен и евтин начин да се самоубиеш, едно въже от 2 м струва 1 лев. Ако се обесиш няма да дразниш останалите с факта че си се пръкнал идиот.

Напиши коментар:


Публикувай