766 0

Потвърдиха условните присъди на 3-ма лекари

Присъдите са за причинена смърт по немърливост на 2 годишния Дани

Калина Петрова

Със свое решение от 14 октомври тази година Апелативен съд Варна потвърди изцяло присъда на Варненския окръжен съд (ВОС) от 29 май миналата година, който произнесе три условни присъди от по 2 години ”лишаване от свобода”, отложени с 4 годишен изпитателен срок на трима от лекарите, признати за виновни, че са допуснали немарливо изпълнение на лекарския си дълг и през пролетта на 2010 година причинили смъртта на 2 годишния Данаил Донев. ВОС произнесе и две оправдателни присъди на двама техни колеги, които не бяха протестирани от прокуратурата.

Осъдените лекари и гражданските ответници – болниците „Св.Анна” и Св.”Марина” ще заплатят солидарно на родителите на Дани общо 200 000 лева обещетение за претърпените неимуществени вреди, ведно със законната лихва от влизане на присъдата в сила, както и 8000 лева държавни такси върху присъденото обещетение.

Втората съдебна инстанция сподели мотивите на първоинстанционната присъда и призна вината на педиатъра от МБАЛ”Св.Анна” д-р М.Алиев, на хирурга от Клиниката по детска хирургия д-р Н.Неделчев и на д-р П.Костадинов – лекар от приемно спешно педиатрично отделение към Първа детска клиника в МБАЛ „Св.Марина” за допуснати от тях нарушения в Наредба 16 за организацията на болничната медицинска помощ в държавните болнични заведения и на Правилника за устройството, дейността и вътрешния ред на МБАЛ „Св.Анна”. Нарушенията били свързани с действията на лекарите по незабавното осигуряване на животоспасяващи дейности и процедури, в т.ч. и на консултации при спешни случаи. Тримата медици са оневинени да са причинили смъртта на детето поради виновно нарушаване на нормите на Закона за здравето.

Оправданите лекари са д-р П. Кокински – детски хирург от Клиниката по гръдна хирургия при МБАЛ „Св.Марина” и д-р А. Гочева – лекар ординатор в Детско отделение на същата болница. Апелативният съд във Варна определи като неоснователна жалбата на родителите на малкия Дани срещу оправдателната присъда на д-р Кокински. Като се позова на СМЕ и становище на проф. Бранков, Апелативният съд потвърди като правилни и своевременни действията на хирурга. Оправдателната присъда на д-р Гочева, оневинена затова да е вписала в медицинската документация отказ на майката на детето за специализирано изследване, без да е било предлагано такова вече е влязла в сила.

В мотивите за своето решение Варненският апелативен съд отговаря на жалбите на тримата осъдени лекари, които желаят да им се отговори, с кое конкретно действие или бездействие всеки един от тях е допринесъл за смъртта на Дани. Втората съдебна инстанция цитира дословно мнението на вещото лице проф.Бранков, изготвил СМЕ, според който - „Няма приемственост между лекарите в частта, в която се мисли за коремна драма. Ако единият лекар е споделил с другия съмненията си, то е следвало същите да се проверят. Следвало е да има приемственост”. Посоченото обстоятелство води и този съд до извод, че именно това е забавило установяване на точната диагноза, забавило е необходимите вливания, забавени са необходимите изследвания. Поради тази причина, общите действия и бездействия на всеки един от тримата лекари са допринесли до тежкия резултат. 

Варненският апелативен съд намира, че наказанията на тримата лекари - 2 години ”лишаване от свобода”, отложени с 4 годишен изпитателен срок, наложени под средния размер, предвиден в закона за това престъпление са справедливи. Условното осъждане е приложено правилно, с оглед на обстоятелството, че д-р М.Алиев, д-р Н.Неделчев и д-р П.Костадинов са с чисто съдебно минало, а деянието е инцидентна проява в професионалния им стаж. 

Решението на втората съдебна инстанция подлежи на касационна проверка пред ВКС в 15 дневен срок.

Делото за смъртта на Дани започна през 2011  година, а през октомври същата година ВОС призна вината само на двама от лекарите – на хирурга Неделчев и на д-р Костадинов. Те получиха условни присъди от 8 месеца ”лишаване от свобода”, отложени с 3 години изпитателен срок. Тогава ВОС оправда педиатъра д-р Алиев и детския хирург д-р Кокински, а на д-р Гочева съдът наложи глоба в размер на 1000 лева. В края на същата година Варненският апелативен съд върна делото на прокуратурата, след като установи множество допуснати процесуални нарушения. Делото за смъртта на малкия Дани бе възстановено пред ВОС през пролетта на 2014 година.

Припомням Ви и обстоятелствата, довели до нелепата смърт на Дани. На 19 април 2010 година Дани постъпил в спешното педиатрично отделение(ПСПО) на МБАЛ ”Св.Марина” с неуточнена диагноза. В Детската клиника обаче не се намерило място за болното дете, чието състояние се влошавало. Тогава д-р Алиев предложил на родителите хоспитализация в Детско отделение на МБАЛ ”Св.Анна”. Там ги приела д-р Гочева и късно през нощта  бил потърсен хирургът д-р Неделчев. Той от своя страна дал указания по телефона за поставяне на назо-гастрична сонда на болното дете. Малко след полунощ, в първите часове на 20 април детето, чието състояние се влошило било върнато в ПСПО на МБАЛ „СВ.Марина” и прието по спешност от д-р Костадинов, който продължил да прилага симптоматично лечение при неизяснена диагноза. 7 часа по-късно той назначил рентгеново изследване, а към края на дежурството си потърсил консултация от хирурга д-р Кокински. Дани бил опериран в ранния следобед на същия ден. Състоянието му обаче прогресивно се влошавало и на 22 април 2010 година лекарите регистрирали смъртта му.

Варна / България


Напиши коментар:


Публикувай