22 Октомври, 2016 14:21 1 047 0

България дължи над 185 млн. лв. за лечение в чужбина

  • нзок-
  • лечение-
  • чужбина
България дължи над 185 млн. лв. за лечение в чужбина - 1

Над 95 милиона лева ще бъдат просрочените задължения на НЗОК към европейски здравни каси за български граждани, които са получили лечение в страни от Европейския съюз /ЕС/. Това е записано в мотивите на проектобюджета на здравната каса за 2017-та год. От документа става ясно още, че към момента България е спряла да изплаща задълженията си към партньорските каси от Евросъюза, разкрива БНР.

95 милиона и 100 хиляди лева са задълженията към европейски здравни каси, за които в момента текат лихви или ще започнат да текат в оставащите до края на годината два месеца. Още 91 милиона лева ще бъдат изискуеми в рамките на предстоящата 2017-та година, което означава, че страната ни дължи общо над 185 милиона лева за лечение на български граждани в Европа.

За плащания по това перо в проектобюджета на Здравната каса за 2017-та са заложени малко над 62 милиона лева, което е една трета от необходимите средства. Според представители на пациентски организации, това ще наруши достъпа на български граждани до лечение в чужбина. НЗОК обикновено разрешава лечение в чужбина на пациенти с много тежки или редки състояния, които не могат да получат помощ у нас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА