2 234 1

Синдромът на Рапунцел е много опасен

Обяснението на това защо някои хора обожават да си ядат косата

Теодор Николов

В приказката на Братя Грим се разказва за красиво момиче на име Рапунцел, което е затворено в кула. Но един принц я спасява, като се изкачва по дългата й коса, която тя прехвърля през прозореца. Синдромът на Рапунцел е рядко, но изключително опасно чревно състояние, което е резултат от хранене на хората с коса, заболяването е известно още като трихофагия.

Хората поглъщат толкова много косми, че в течение на години, те се натрупват и образуват гигантска топка косми в стомаха или тънките черва, наречена трихобезоар.

Основните симптоми са коремна болка, гадене, повръщане, запек. В някои случаи червата се нараняват и могат да образуват сепсис (инфекция на кръвта), като смъртта настъпва в 4% от случаите.

Защо хората ядат косата си? Някои хора с интелектуални затруднения и с психични разстройства ядат собствената си коса - поведение, наречено трихофагия. Тези групи се смятат с най-повишен риск за развитие на синдрома на Рапунцел.

Някои от причините за развитие на това заболяване са пренебрегване в детството, глад, начин на справяне със стреса. Включването на родители и хора от семейството в психологическо лечение е важно, за да могат пациентите да усетят подкрепа и да спрат компулсивното хранене с коса.


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • косме
    Отговор
    1 01:21  24.10.16
    Хапвам си салатата от коса и Ви чета глупостите :) Смеех!!!

Напиши коментар:


Публикувай