1 164 0

Пленителната причина, която кара лъжците да лъжат

Учените вече могат да обяснят защо лъжите раждат още и още лъжи

Пленителната причина, която кара лъжците да лъжат
Милена Трачева

Казват, че ако излъжеш веднъж, завинаги си оставаш лъжец. Оказва се, че в това твърдение се крие известна истина, която може да бъде научно доказана. С тази задача са се заели група учени, които проследили и изследвали процесите в човешкия мозък, които ни помагат да приемем една лъжа по-лесно от истината. Те представят някои биологични доказателства, с които обясняват защо малките лъжи често прерастват във все по-големи.

Проучването, публикувано в списание Nature Neuroscience, е направено от Тали Шарът от катедрата по експериментална психология в Лондонския университетски колеж. В него тя и колегите й, описват хитроумните начини, чрез които са тествали хорската склонност да проявяват непочтеност, докато сканирали мозъците им с магнитен резонанс.

На 80-те души, участвали в изследването, бил показан стъклен буркан пълен с монети и били помолени да опишат на човек от научноизследователския екип колко монети има в буркана. Чрез различни стимули и въпроси, учените определяли кога някой от тях лъже или казва истината. Те открили, че когато хората лъжат, активността в онази част на мозъка, наречена амигдала (отговорна за регулиране на емоциите в отговор на неприятни гледки, усещания, миризми), се променя. С всяка следваща изречена лъжа, активността в амигдалата на лъжците ставала все по-слаба.

Екипът стигнал до извода, че изричането на първата лъжа предизвиква емоционална възбуда и покачва адреналина на човек, но с всяка следваща лъжа, възбудата и угризенията от нея отслабват и неистините става все по-лесни и по-лесни за казване.

Шарът открила, че активността в амигдалата отслабва най-вече, когато хората лъжат, за да се възползват или иначе казано, когато имат личен интерес те са по-склонни да лъжат.

Изглежда, че биологията дава неоспорими доказателства за онова предупреждение, което родителите отправят към своите деца: Една лъжа неизбежно води до втора и трета... 


Напиши коментар:


Публикувай