1 882 3

Всички да плащат за преглед при лекар

Не е нужно това да правят пациентите, а ведомствата, които са ги освободили от такса

Снимка: бТВ
Снимка: бТВ
Стефанаки Йоанис

Сдружението на общопрактикуващите лекари предлага да отпаднат привилегиите при заплащане на потребителската такса от 2,90 лв. при личните си лекари, защото именно пациентите, освободени от тази такса, са най-честите посетители на кабинетите.

„Не желаем пациентите да си бъркат в джобовете и да дават въпросната такса. Предлагаме да се въведе регламент лекарят, който осъществява медицинска дейност с дадения пациент, да получава разликата от съответното ведомство, което е освободило пациента от такса – посочи Николай Брънзалов от Управителния съвет на сдружението. –Децата, например, би трябвало да се осигуряват от държавата, но това не става в пълния размер, а те боледуват сравнително по-често и лекарите, които имат по-голям процент деца сред пациентите, търпят загуби. Предложението ни е разликата, която се получава от личния лекар, да се поема от държавата. В случая с децата би трябвало да се прави от Министерството на труда и социалната грижа, защото това си е социална услуга“.

при съставянето на първия си кабинет

„Личните лекари са напълно прави за това, че парите са малко, но мисля, че няма да станат много повече по този начин – коментира Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. – Преди да стигнем до таксата на децата, има доста други инструменти, за да се увеличат парите и за личните лекари, и не само за тях. България заплаща по 320 долара на глава от населението за здравеопазване. Горе-долу толкова плашат и пациентите. Левче повече в тази сума няма да промени почти нищо. Предлагам нещо друго, което ще има по-голям ефект. Има няколко категории наши сънародници, които не се осигуряват, а според мен, ако сме справедливо общество, трябва са го правят. Говоря за прокурори, следователи, съдии, държавни служители. Ако те започнат да се осигуряват като всички нас, в здравната система и при личните лекари ще постъпят доста повече средства, отколкото от потребителска такса“.

Д-р Кацаров е напълно прав, но постъпленията ще са в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), а от него личните лекари имат постоянно намаляващ процент – от 7% през 2012 г. до 6,4% към момента, контрира Брънзалов.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • стелт
  Отговор
  1 11:51  27.10.16
  Когато почнете да издавате касови бележки за тези пари, тогава имате право да претендирате всички да си плащат! Това са абсолютно безотчетни пари и не се залъгвайте, милиони левове са това! Мен ми удържат от заплатата осигуровки и данък, а тези не се наядоха!
 • гост
  Отговор
  2 14:16  27.10.16
  Щом ми взимат от заплатата стотици левове в осигуровки и данъци, а аз не съм ходил цяла година на лекар, та като бях млад и по 4-5г не съм ходил, та за какво ги плащам? Не може ли да няма такса, а да се работи по фиктивните пътеки на нищо неподозиращи лица? Не може ли да се работи по измамите от ТЕЛКовете на циганите където един източва хиляди левове на месец заради корупционна практика на отговорните лекари? И защо неосигурените да получават медицинско обслужване наравно с осигурените? Хайде нали споменавате справедливо общество: справедливо е да имам право да плащам или да не плащам осигуровка и да имам право на услуга само за периода, за който съм си платил. Същото е с пенсиите, трябва всеки да си има фонд и да получава спрямо платеното, а не аз да плащам, а Асан да ги взима, аз понеже се бъхтя може да не изкарам до пенсия, защото тя дотогава ще е за над 70г възраст. Не споменавайте справедливо, това със сигурност не е.
 • бббббб
  Отговор
  3 08:16  28.10.16
  Крадци и наглеци.Били им малко!Не съм чул данъчен да проверява личните доктори за касови апарати, за касови бележки и за платени данъци върху тези приходи. Да не говорим ,че и ресто не връщат без значение дали е малка стойността му.

Напиши коментар:


Публикувай